Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem

pikantne skrzydelka z rozmarynem
Pikantne skrzydełka z czosnkiem i rozmarynem

Charakterystyczny słodki posmak kawałkom kurczaka nada także odrobina syropu klonowego. Skrzydełka zanurzmy w marynacie na co najmniej 2 godziny, a potem smażmy”, radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Jeśli jednak chcemy nieco złagodzić ognisty smak skrzydełek, przygotujmy do nich jogurtowy dip z dodatkiem sera pleśniowego.

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
  • 100 ml syropu klonowego
  • 10 świeżych gałązek rozmarynu
  • 200 ml jogurtu gęstego
  • ser z niebieską pleśnią
  • 5 ząbków czosnku
  • 0,5 szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

1. Skrzydełka umyj i wysusz. Od każdego odetnij końcówkę, tak zwaną lotkę.
2. Czosnek oraz igiełki rozmarynu drobno posiekaj.
3. Mięso zamarynuj w oleju, rozmarynie, czosnku, syropie klonowym oraz przyprawie Knorr, aby nadać aromatu. Odstaw na co najmniej 2 godziny.
4. Mięso smaż na grillu około 20 minut często przekręcając, aby się nie przypaliło. Podawaj z sosem serowym.
5. Przygotowanie sosu: jogurt zmiksuj z serem tak, aby nie było grudek.