Pikantne skrzydełka z kurczaka

Pieprz cayenne i papryka doskonale podkreślą charakter mięs, zwłaszcza łagodnego w smaku drobiu. Warto doprawić nimi skrzydełka, pałki z kurczaka czy drobiowe szaszłyki z warzywami.

pikantne_skrzydelka_z_kurczaka5182863

Są one składnikami kompozycji Przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr, która pomoże nadać daniom z drobiu ten wyrazisty, oczekiwany przez nas smak:

Czas przygotowania: 45 minut
Liczba osób: dla 6 osób
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  •  skrzydełka kurczaka – 1 kg
  •  Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr – 1 opakowanie
  •  olej sezamowy – 50 ml
  •  sos sojowy – 3 łyżki
  •  świeży imbir, starty – 80 g
  •  miód – 1 łyżka
  •  świeża kolendra – 1 pęczek
  •  mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • margaryna – 100 m

Sposób przygotowania:

  1. Potnij skrzydełka kurczaka na średniej wielkości kawałki. Następnie posyp je Przyprawą do pikantnego kurczaka Knorr. Dzięki temu mięso zyska ostrzejszy aromat.
  2. Rozgrzej margarynę na patelni, a następnie wrzuć na nią zamarynowane mięso. Obsmaż je, a następnie przełóż na blachę okrytą pergaminem i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Taki sposób przygotowania sprawi, że skrzydełka z kurczaka będą soczyste, a skórka delikatnie chrupiąca.
  3. Przenieś skrzydełka z sokami na patelnię. Później dodaj do nich sos sojowy, olej sezamowy, starty imbir oraz łyżeczkę miodu. Pomieszaj składniki i podgrzej je do wrzenia. Aby dodać potrawie lekko słodkiego smaku, posyp mięso kolendrą przed podaniem.