Pizza z karczochami i sosem czosnkowym

Pizza z karczochami i sosem serowym
Pizza z karczochami i sosem czosnkowym

Pizza to ulubione danie każdego. Często odchodzimy od klasycznych dodatków zamieniając je wyszukanymi warzywami, czy różnego rodzaju mięsem. Czy karczochy sprawdzą się w pizzy?

Składniki:
Ciasto:

  •  mąka pszenna            0,5kg
  •  drożdże                      20g
  •  letnia woda                 280ml
  •  olej rzepakowy           4 łyżki
  •  cukier                         ¼ łyżeczki
  •  sól                              1 płaska łyżeczka

Sos pomidorowy:

  •  pomidory pelati krojone (w puszce)                    300ml
  •  czosnek wyciśnięty przez praskę                        3 ząbki
  •  oregano                                                             1 łyżeczka
  •  cukier                                                                 1 łyżeczka
  •  sól, pieprz do smakuWszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Składniki na pizzę:

  •  ser podlaski  (lub inny żółty)            200g
  •  ser mozarella twardy                      200g
  •  karczochy w oleju                           250g
  •  sos czosnkowy „Tarsmak”

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do letniej wody dodać cukier, drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
  2. Po tym czasie, powoli wlewając olej, zarobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Ponownie wyrobić i uformować trzy kulki. Pozostawić je do wyrośnięcia. Jak podwoją swoją objętość, z każdej uformować placek, rozwałkować i położyć na blaszce do pieczenia.
  3. Posmarować sosem pomidorowym, na sos wyłożyć starty jeden i drugi ser, odsączone z oleju i pokrojone w cząstki karczochy.
  4. Posypać oregano i  upiec w nagrzanym piekarniku w temp. 280 – 330 st.C.
  5. Gotową pizzę polać sosem czosnkowym.