Pizza z mozzarellą i rukolą

pizza przepis
Pizza z mozzarellą i rukolą

Sekret tradycyjnej, włoskiej pizzy tkwi w prostocie. Cienkie ciasto, aromatyczny sos oraz rukola i mozzarella wystarczą, aby przygotować przepyszną i szybką pizzę rodem ze słonecznej Italii.

Składniki:

       1 puszka krojonych pomidorów w puszce Valfrutt  1 opakowanie suchych drożdży200 ml ciepłej wody1 duża kulka sera typu mozzarella 100g rukolioliwa z oliwek Olitaliasól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj w misce mąkę, dodaj drożdże i cztery łyżki stołowe oliwy. Dolej wodę i zagnieć ciasto na miękką i elastyczną masę. Możesz użyć do tego miksera. Przykryj miskę ściereczką z materiału i odłóż na godzinę, aby drożdże mogły urosnąć.
  2. Posyp blat mąką, aby ciasto się do niego nie kleiło. Rozłóż ciasto na blacie i rozwałkuj do grubości 0,5 cm.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem. Rozłóż ciasto na blasze i rozsmaruj na nim równomiernie pomidory krojone. Na wierzchu ułóż pokrojony w cienkie plasterki ser. Dopraw całość solą i pieprzem oraz skrop oliwą z oliwek. Piecz w wysokiej temperaturze przez około 10 minut.
  4. Jeżeli spód pizzy jest zarumieniony, wyjmij ją z piekarnika. Udekoruj pizzę rukolą.

Wpis znaleziono dzięki:

- Pyszna pizza

- Pizza domowa

- Propozycja obiadowa