Pizza ziemniaczana

Pizza ziemniaczana to pyszna i sycąca propozycja, która idealnie sprawdzi się w trakcie karnawałowych przyjęć.

Pizza ziemniaczana

Składniki:
Ciasto:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 3 łyżki świeżego tymianku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine OLITALIA
  • sól himalajska
  • pieprz świeżo mielony

Farsz:

  • 1 kg pieczarek
  • 300 g kiełbasy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Extra Vergine OLITALIA
  • 1 duża cebula
  • 200 g startego sera cheddar
  • 100 g mozzarelli
  • sól himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • tymianek

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki ugotuj w lekko słonej wodzie. Przeciśnij przez praskę, ostudź.
2. Dodaj do ziemniaków jajko, tymianek, ser, oliwę z oliwek Extra Vergine OLITALIA, szczyptę soli
i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto, ugnieć, wyrównaj. Piecz przez 25 minut
w temp. 220°C.
4. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
5. Pieczarki obierz i pokrój na ćwiartki.
6. Kiełbasę pokrój w grubszą kostkę.
7. Rozgrzej oliwę, dodaj kiełbasę i cebulę. Smaż kilka minut. Dodaj pieczarki, 1/2 łyżeczki soli, pieprz
i smaż do odparowania całego płynu i zarumienienia się grzybów.
8. Wyłóż farsz na podpieczone ciasto. Posyp serem i piecz w piekarniku przez 15 minut.
9. Podawaj pizzę posypaną tymiankiem.