Placuszki twarożkowe z konfiturą

Wiosna sprzyja kulinarnym eksperymentom. Dlatego nawet jeśli aura za oknem nie rozpieszcza, przygotowując śniadanie dla najbliższych puść wodze fantazji i pozwól sobie na odrobinę rozpusty.

Placuszki twarożkowe z konfitura

Składniki:

  • Twarożek Domowy grani od OSM Piątnica – 150g
  • jajko – 1szt.
  • cukier – ½ łyżki
  • cynamon – ½ łyżeczki
  • mąka pszenna – 3 łyżki
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Do miseczki wybić jajko, dodać cukier, cynamon i ubić mikserem na puszystą masę.
  2. Następnie dodać twarożek i mąkę. Całość wymieszać łyżką. Ciasto powinno być konsystencji masy na placki ziemniaczane.
  3. W razie potrzeby dodać odrobinę mleka lub mąkę.
  4. Usmażyć na rozgrzanym oleju niewielkie racuszki.
  5. Podawać z ulubioną konfiturą lub z cukrem pudrem.

Wpis znaleziono dzięki:

- Przepis Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy,

- Wiosenne inspiracje

- Wykwintne śniadanie