Placuszki z cukinii i komosy ryżowej z hummusem

Komosa ryżowa nie bez powodu zyskuje na popularności, zawiera duże ilości błonnika i białka,  ma niski indeks glikemiczny i jest lekkostrawna!  Warto więc wprowadzić ją do swojego menu i korzystać z jej właściwości do woli.

Placuszki z cukinii i komosy ryżowej z hummusem

Składniki:

  • 1 duża cukinia (3 szklanki startej cukinii)
  • ½ szklanki komosy ryżowej
  • 75 g hummusu
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ szklanki pełnoziarnistej mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól pieprz
  • ulubione przyprawy: oregano, bazylia, koper

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewamy szklankę wody i dosypujemy komosę, gotujemy aż do momentu wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 10-12 minut.
  2. Cebulę i czosnek kroimy i wraz z przyprawami podsmażamy na patelni.
  3. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce i wyciskamy z niej jak najwięcej wody, jeśli będzie zbyt mokra, placki nie będą zwarte i chrupkie.
  4. Dodajemy hummus i wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
  5. Formując małe placki, smażymy na patelni, około 3-4 minuty z każdej strony.

Placuszki serwujemy z ulubionym sosem np. jogurtowym, czosnkowym lub tahini.