Polak – Węgier, dwa bratanki! Przepis na zupę z miasta Szeged

Chętnie odwiedzanym przez Polaków kierunkiem wakacyjnym są Węgry. Wpływ na to ma nie tylko bliskie położenie kraju, ale także jego ciekawa kultura i przepyszna, urozmaicona kuchnia. Kojarzy się nam przede wszystkim ze smakiem papryki i ostrymi przyprawami. Kochamy ją za rozmaite gulasze i leczo. Odmianą tych potraw, które królują na węgierskich i polskich stołach, są aromatyczne zupy na bazie wszelkiego rodzaju mięs.

 Polak – Węgier, dwa bratanki! Przepis na zupę z miasta Szeged
Polak – Węgier, dwa bratanki! Przepis na zupę z miasta Szeged

Węgierska zupa z miasta Szeged

Składniki:

  • 200 g kiszonej kapusty
  • 200 g karkówki lub łopatki wieprzowej
  • opakowanie Węgierskiej zupy gulaszowej Knorr
  • 800 ml wody
  • 2 cebule
  • 100 g słoniny
  • łyżka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój w centymetrowej wielkości kostkę, a cebulę i słoninę w drobną kosteczkę. Słoninę smaż w garnku. Pod koniec dodaj pokrojoną cebulę, słodką i ostrą paprykę oraz czosnek. Wszystko razem smaż około 5 minut. Dodaj mięso, a po chwili zupę Knorr i kiszoną kapustę. Całość zalej 800 ml zimnej wody. Zupę gotuj, aż mięso będzie zupełnie miękkie, czyli około 30 minut. Podawaj z gęstą śmietaną i majerankiem.

Wpis znaleziono dzięki:

- Zupa z miasta Szeget

- Przysmak z Węgier

- Danie z kiszonej kapusty