Polska na szóstym miejscu w Europie pod względem otyłości

Problem otyłości dotyczy aż jednej czwartej polskiego społeczeństwa, co umiejscawia nas na szóstym miejscu w Europie. Osób otyłych jest najwięcej w Wielkiej Brytanii, Irlandii i Czechach. Najlepszą formę mają natomiast obywatele Serbii, Holandii i Danii.

Foto fotolia

Aż 23,2 proc. populacji Polski jest otyła (spadek o 2 proc. w porównaniu do roku 2016), jak wynika z najnowszej aktualizacji Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego, opracowanego przez Economist Intelligence Unit (EIU) na zlecenie firmy DuPont. To o 1,7 proc. więcej niż średnia w Europie, która obecnie wynosi 21,5%.

Problem otyłości dotyczy aż 23,2 proc. polskiego społeczeństwa, co umiejscawia nas na szóstym miejscu w Europie. Osób otyłych jest najwięcej w Wielkiej Brytanii (27,3 proc.), Irlandii (25,5 proc.) i Czechach (23,8 proc.). Najlepszą formę w Europie wykazują obywatele Serbii ( 17,8 proc. osób otyłych), Holandii (18,6 proc.) i Danii (19 proc.). Polska ma ten sam odsetek osób cierpiących na otyłość co Norwegia, a wyprzedza nieznacznie m.in. Rosję (23,1 proc.), Białoruś (22.2 proc.) i Węgry (22 proc.).

W skali świata najwyższy odsetek osób otyłych mieszka w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Zmiany zwyczajów żywieniowych w ostatnich dekadach spowodowały, że 34,3 proc. tamtejszej populacji zmaga się z otyłością. Podobny odsetek notuje się w pięciu państwach Rady Współpracy Zatoki Perskiej (Katar, Kuwejt, Zjednoczone Emiraty Arabskie, Arabia Saudyjska, Oman). Wynosi on 33,06 proc. Jedynie Bahrajn w tym regionie może pochwalić się prawidłowym wskaźnikiem (3,3 proc.). Problem z otyłością mają mieszkańcy Jordanii (31,5 proc.) i Turcji (29,3 proc.). Z kolei najniższy odsetek osób otyłych, jeśli chodzi o kraje rozwinięte, mieszka w Japonii (3,3 proc.).

– Polska od wielu lat plasuje się na niechlubnych wysokich pozycjach i wykazujemy wysoki odsetek osób otyłych w naszym kraju. Szacuje się, że połowa dorosłych i co ósme dziecko w Polsce są otyłe lub mają nadwagę. Wyniki są alarmujące i pokazują istotne negatywne skutki społeczne i gospodarcze tego zjawiska. Wskaźnik otyłości, który badamy w ramach Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego, przekłada się pośrednio na bezpieczeństwo żywnościowe, określając poziom dostępu ludności danego kraju do wystarczającej ilości żywności, bogatej w składniki odżywcze – informuje Andrzej Pałka Dyrektor Generalny DuPont Poland.

Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku. Zarówno w Polsce, jak i na świecie obszar ten wymaga poprawy. W Europie w ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci częstość występowania otyłości potroiła się, zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO).

WHO uznała otyłość za najgroźniejszą chorobę przewlekłą, która nieleczona prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, zespołu metabolicznego, zaburzeń hormonalnych, a także zwiększa ryzyko zachorowań na niektóre rodzaje nowotworów.

Otyłość jest chorobą, która znacznie wpływa na kondycję fizyczną i psychiczną człowieka. Może powodować wiele problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca, nadciśnienie, choroby układu krążenia, choroby układu mięśniowo-szkieletowego, problemy ze snem, a nawet niektóre nowotwory, np. rak piersi i rak jelita grubego. Może również przyczynić się do złego stanu zdrowia psychicznego, poprzez zaburzenia odżywiania i zaburzenia depresyjne. Ponadto, otyłość wymaga większych nakładów na opiekę zdrowotną, niekiedy wpływa również na ograniczenie zdolności do pracy.

Przyczyny otyłości mogą być bardzo różne. Często wynikają one z błędów żywieniowych, złej diety i niewłaściwych nawyków, czy braku ruchu. Dojazd do pracy samochodem zamiast rowerem, czy spaceru, jedzenie wysokokalorycznych przekąsek, to popularne grzechy popełniane przez każdego z nas. Niekiedy otyłość ma też podłoże genetyczne, bądź wynika z zaburzonego przebiegu procesu metabolizmu.

Otyłość została włączona do Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego w 2014 r., jako jeden z dwóch nowych czynników pomiaru, obok poziomu strat żywności. Poziom otyłości jest określany jako procent populacji powyżej 20 roku życia, która jest otyła. Otyłość rozumiana tu jest jako poziom masy ciała na osobę zależnie od wieku (Body Mass Index – BMI) wynoszący powyżej 30. Wskaźnik ten przekłada się pośrednio na bezpieczeństwo żywnościowe określając dostęp ludności do wystarczającej ilości żywności bogatej w składniki odżywcze.

Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego na bieżąco bada osiągalność cenową, dostęp do żywności oraz jej jakość i bezpieczeństwo w 113 krajach na podstawie analizy 28 czynników, wykorzystując dane m.in. z ONZ, MFW, FAO, Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Banku Światowego.

 

Wpis znaleziono dzięki:

- otyłość

- choroba

- przyczyny