Ponad 250 przepisów – od przetworów z warzyw i owoców aż po pasty i dipy!

Jennifer MacKenzie sztuki robienia przetworów nauczyła się już jako dziecko. Wraz z matką chodziła na rynek po warzywa i owoce, aby za chwilę zmienić kuchnię w istną fabrykę kolorowych słoików. Z czasem zaczęła urozmaicać swoje przepisy, dodając kolejne składniki o wyrazistych smakach. Sekrety wypracowane przez lata zawekowała w „Wielkiej księdze słoików”.

Ponad 250 przepisów – od przetworów z warzyw i owoców aż po pasty i dipy!

Przetwory wykonane ze starannie dobranych składników, zamkniętych pod pokrywką słoika to nie tylko produkt, którym możemy rozkoszować się w dowolnej chwili. To także przyjemność! Nic nie daje takiej satysfakcji, jak otwarcie słoika przygotowanego z sercem. Kolorowe słoiki z przetworami świetnie nadają się także jako prezent – cieszą nie tylko oko, ale też podniebienie.

Własnoręcznie przygotowane przetwory są również nieocenione dla naszego zdrowia. Śmiało mogą zastąpić sztuczne suplementy dostępne w sklepach. Naturalne probiotyki to bogactwo, które możemy zrobić sami, zwłaszcza, jeśli z pomocą przychodzi nam Jennifer MacKenzie. Wykonane w domowym zaciszu weki to doskonałe połączenie wybornego smaku, świeżości oraz solidnej dawki niezbędnych dla organizmu wartości odżywczych.

Ponad 250 przepisów – od przetworów z warzyw i owoców aż po pasty i dipy!

Wielka księga słoików to nadzwyczajny zbiór różnych przepisów. Znajdziemy w niej nie tylko klasyczne propozycje, jak kiszona kapusta, lecz także receptury wzbogacone o międzynarodowe smaki, jak choćby kalafior marynowany w curry. Oprócz najbardziej popularnych, marynowanych lub kiszonych przetworów, autorka zdradza przepisy na sosy oraz pasty, które urozmaicą każdy posiłek, na przykład:

  • Pikantnie korzenna cebula perłowa – świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajli jako przekąska lub dekoracja
  • Oliwki z martini – każdy moment jest dobry na zaserwowanie niegrzecznego martini . Uśmiech na ustach gości gwarantowany.
  • Marynowane słupki ananasa – nutka pikantności nadaje ciekawy smak, sprawiając, że to uniwersalny dodatek do wielu dań
  • Wytrawny arbuz marynowany z bazylią – zaskakująca i oryginalna kombinacja smaków.
  • Salsa pomidorowa z chili i pomarańczami – energia pomarańczy i pomidorków oraz płomienność papryki chili zaklęte w wielowymiarowym smaku.
  • Malinowy sos barbecue o dymnym posmaku – cierpkie maliny i dymny posmak papryki chipotle nadają sosowi niepowtarzalnego charakteru.
  • Ogórkowy relisz z koperkiem – z nutką świeżości, świetnie komponuje się z burgerem czy rybą.

Wpis znaleziono dzięki:

- Jennifer MacKenzie

- Wielka księga słoików

- Przetwory