Poranna inspiracja, czyli orientalne śniadanie

Posiłkiem, który odpowiada za dostarczenie nam energii na pierwsze godziny po przebudzeniu jest śniadanie. Możemy je zrobić na wiele różnych sposób, jednak ważne, aby było pożywne i syte. Jeśli lubimy eksperymentować w kuchni, to warto spróbować śniadania z orientalnymi składnikami.

Poranna inspiracja, czyli orientalne śniadanie

Jedzenie powinno być dla nas przyjemnością, dlatego dobrze skomponowany posiłek musi być jednocześnie wartościowy i smaczny. Na śniadanie idealnie sprawdzą dania z dodatkiem składników z  kuchni orientalnej, takich jak hummus. To tradycyjna orientalna pasta z nasion sezamu, która nadaje potrawom charakterystycznego smaku i zawiera spore ilości błonnika pokarmowego. Z hummusem śniadanie będzie jeszcze pyszniejsze niż zwykle.

Tortilla z hummusem, awokado i serem feta

Składniki:

  • 8 łyżek hummusu marki Jasmeen
  • 2 placki tortilli marki Sandra
  • 200 g sera feta
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 natka pietruszki
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • sól oraz pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Awokado obieramy i kroimy na plasterki. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
  2. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i kładziemy na nią pojedynczo placki tortilli, które podgrzewamy, aż do momentu kiedy się przyrumienią i nabiorą złocistej barwy.
  3. Gotowe placki tortilli wykładamy na talerz, połowę smarujemy grubą warstwą hummusu i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
  4. Następnie układamy po kilka plastrów awokado i posypujemy obficie pokruszoną fetą.
  5. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i składamy na pół.

Smacznego!

Wpis znaleziono dzięki:

- Awokado

- Tortilla

- Ser feta