Portugalia – kraj tysiąca widoków i smaków

Oddalona o pięć godzin lotu, położona na południowo-zachodnim krańcu Europy. Kusi malowniczymi plażami i imponującymi klifami, fascynuje połączeniem kultury europejskiej z arabską, zaprasza do spaceru po wąskich uliczkach wśród mozaik i klimatycznych kawiarenek.

smaki portugalii

Portugalia – dobry wybór na urlop o każdej porze roku, zarówno dla aktywnych turystów nastawionych na zwiedzane, jak i spokojnych, zdecydowanych na relaks i odpoczynek. Jakie rejony warto odwiedzić w Portugalii? Jak odnaleźć prawdziwy smak portugalskiej kuchni?

Portugalia – odpoczynek na malowniczych plażach

Algavre to najczęstszy wybór osób podróżujących do Portugalii. Region położony na samym południu kraju to prawdziwy raj dla osób poszukujących prawdziwego wypoczynku. To jedna z najbardziej nasłonecznionych okolic w całej Europie, gdzie deszczowe dni prawie nie występują. Część zachodnia to skaliste plaże z krystalicznie czystą wodą wdzierającą się w ląd w malowniczych zatokach. Wschód Algavre to z kolei okolica dla amatorów płaskich, piaszczystych plaż. Południe Portugalii zadowoli również tych, którzy lubią aktywny wypoczynek i zwiedzanie. Lagos, znajdujące się w zachodniej części to niewielkie miasteczko z prawdziwym portugalskim klimatem. Miłośnicy historii docenią z pewnością plac Republiki, pałac Gubernatora czy zbudowany w baroku Kościół San Antonio, który przetrwał trzęsienie ziemi. Warto odwiedzić również Silves z trzynastowieczną katedrą Se Velha i mauretańskim zamkiem, z którego rozciąga się piękna panorama całej okolicy. Do polecenia jest również Faro – imponujące portowe miasteczko, pełne klimatycznych knajpek, zachęcające do spacerów zielenią palm i kwitnących drzew pomarańczowych. A to jeszcze nie całe Algavre. Opis tych i wielu innych atrakcji regionu Algavre znaleźć można na stronie http://www.tui.pl/wypoczynek/portugalia.

Portugalia – spacery wśród zabytków i kawiarenek

Drugim obowiązkowym do odwiedzenia rejonem jest stolica państwa i okoliczne wybrzeże. Lizbona to miasto, w którym na każdym kroku natrafiamy na zabytki, punkty widokowe i urokliwe zakątki. Nie sposób wymienić wszystkich miejsc wartych polecenia. Na liście obowiązkowych wycieczek z pewnością znajdzie się dzielnica Belem. Znajdziemy tam wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO Klasztor Hieronimitów wraz z Muzeum Morskim, największe na świecie Muzeum Powozów, Torre de Belem, czyli wieżę będącą symbolem miasta, oraz upamiętnienie odkryć geograficznych w postaci Pomnika Odkrywców. W centralnej dzielnicy miasta – Baixa – koniecznie trzeba odwiedzić Praça do Comércio – plac tuż nad rzeką Tag, gdzie stoi pomnik króla Józefa I. Nie można pominąć również Alfamy – starej dzielnicy pełnej klimatycznych kawiarenek, w których co wieczór rozbrzmiewa tradycyjna, nostalgiczna muzyka fado. Koncert na żywo przy dobrym winie to niepowtarzalne przeżycie. Dodatkowo warto przejechać się tramwajem numer 28, którego trasa prowadzi wzdłuż zabytków i punktów widokowych. A gdy już nasycimy się Lizboną można wybrać się do miasteczka Cascais, oddalonego o 30 km od stolicy. Kiedyś słynne jako port rybacki, dziś kusi raczej hotelami, restauracjami i plażami.

Portugalia – wędrówka wśród smaków i aromatów

Nie tylko widoki i zabytki liczą się w Portugalii. Aby poczuć prawdziwy klimat tego państwa, trzeba skosztować prawdziwej kuchnia portugalskiej. To całe bogactwo tradycyjnych produktów i potraw. Na liście obowiązkowych do spróbowania dań znajduje się wiele przysmaków:

  • Queijo de Azeitão. Owczy serek, który zawsze znajdzie się w zestawach śniadaniowych. Tradycja jego produkcji sięga aż XIX wieku.
  • Azeitonas. Podawane są jako przekąska lub przystawka. Występują w wielu różnych odmianach – od zielonych, przez złote i purpurowe do czarnych. Inaczej niż w Polsce, nie są wydrążone – zawsze podawane są z pestkami.
  • Pastéis de Bacalhau. Po polsku to ciasteczko z dorsza z dodatkiem ziemniaków, jaj i ziół. Serwowane jako popularna przystawka lub przekąska do piwa.
  • Presunto. Tradycyjna, naturalnie suszona szynka. Już sam widok ogromnej nogi na straganie z wędlinami jest imponujący, a smak – wprost niepowtarzalny.
  • Gambas con Alho. Krewetki podawane są w każdej portugalskiej restauracji. Smażone są w oliwie z czosnkiem i serwowane na gorąco.
  • Pastéis de Nata. Najsłynniejsze portugalskie ciastko, dostępne w każdej cukierni i kawiarni. Ich pierwowzorem są Pastéis de Belém – świeże ciasteczka, które można dostać na ciepło jedynie w lokalu Fábrica dos Pastéis de Belém, tuż obok Klasztoru Hieronimitów w Lizbonie. Warto się wybrać do Belem choćby dla tych ciasteczek!
  • Pudim de caramelo. Bardzo słodki i bardzo delikatny deser, rozpływający się w ustach. Podawany jest z polewą z płynnego karmelu.
  • Porto. Słodkie, tradycyjne wino o charakterystycznym smaku. Ma dużą zawartość alkoholu (18-22 %) i jest niemal symbolem narodowym Portugalii.
  • Vinho verde. Po polsku to zielone wino. Świeże, orzeźwiające i co najważniejsze – dostępne tylko u portugalskich producentów.

Tak przysmaki portugalskiej kuchni, jak miejsca warte odwiedzenia można wymieniać bez końca. Urlop w tej wyjątkowej okolicy warto dobrze zaplanować, aby skorzystać z jak największej ilości atrakcji… albo wrócić do Portugalii na kolejne wakacje.