Poznaj fleksitarianizm i ogranicz bezmięsne potrawy

Nowym trendem wśród osób, które stawiają na zdrowy tryb życia jest fleksitarianizm. To dieta, której przestrzeganie wiąże się z ograniczeniem ilości spożywanych potraw mięsnych. Dlaczego warto się na nią zdecydować? Poznaj fleksitarianizm i żyj zdrowiej.

Poznaj fleksitarianizm i ogranicz bezmięsne potrawy

Wszyscy wiemy czym jest wegetarianizm, jednak w połączeniu z przedrostkiem „fleksi” nabiera on zupełnie nowego znaczenia. To zdrowsza dieta, która opiera się głównie na żywności roślinnej, jednak nie eliminuje całkowicie mięsa, a jedynie je ogranicza. Dlaczego jest to lepsze rozwiązanie?

Sprawniejszy organizm i czystsze środowisko

Wołowina i wieprzowina to bogate źródła tłuszczów nasyconych, które w nadmiernej ilości niekorzystnie wpływają na układ krążenia, powodując między innymi problemy z sercem. Dodatkowo prowadzą do zakwaszenia organizmu oraz pogorszenia stanu naszego metabolizmu. Poza tym, spożywając mniej mięsa, przyczynimy się do zmniejszenia produkcji paszy dla zwierząt, która ściśle jest związana z wycinką drzew. To automatycznie będzie miało pozytywny wpływ na środowisko, gdyż ograniczymy produkcję CO2 do atmosfery.

Jak często jeść mięso?

Główną zasadą fleksitarianizmu jest zmniejszenie ilości mięsa w posiłkach. Jeśli do tej pory było ono nieodłącznym elementem naszej codziennej diety, to warto zacząć od jednego bezmięsnego dnia w tygodniu. Następnie możemy zwiększyć ilość takich dni, aż do momentu, w którym będziemy jeść mięso okazjonalnie, np. w trakcie wizyty u znajomych czy w czasie świąt. Jeśli decydujemy się na mięso to warto wybierać to pochodzące z małych hodowli, przestrzegających zasad ekologicznego chowu i humanitarnego uboju.

Czym możemy zastąpić mięso?

Mimo tego, że mięso jest świetnym źródłem żelaza oraz cennego białka, to możemy je zastąpić. Czym? Najlepiej w tej roli sprawdzą się tzw. rośliny strączkowe, których nasiona są cennym pokarmem dla organizmu człowieka. Tego typu rośliny mają ogromne walory zdrowotne. Zawierają dużo białka o wysokiej wartości odżywczej, dobre tłuszcze, węglowodany, pożyteczny błonnik oraz przeciwutleniacze.

Do tego typu produktów należy cieciorka, która dodatkowo wzmacnia naczynia krwionośne i zapobiega anemii oraz bobik: obniża on stężenie cholesterolu we krwi. Wśród nich znajdziemy też fasolę, soczewicę, soję oraz groch. To nie tylko zdrowe, ale i smaczne wytwory, z których można przygotować wspaniałe dania.