Projekt kuchni – porada architekta! Łatwa i niedroga aranżacja

Projekt kuchni – co możemy wykonać samodzielnie bez zlecania architektowi wnętrz? Jak zaplanować wymiary zabudowy kuchennej? Ile kosztuje kuchnia i jak można oszczędzić? Odpowiedzi udziela nam architekt Dorota Bykowska, zajmująca się projektowaniem wnętrz w Bydgoszczy i okolicach.

Projekt kuchni – porada architekta! Łatwa i niedroga aranżacja

Od czego zacząć projektowanie kuchni? Złoty trójkąt

Projektowanie kuchni zaczynamy od podzielenia jej na 3 strefy, które będą tworzyć ze sobą tzw. „złoty trójkąt funkcjonalny”. Poszczególne strefy, to miejsce do przechowywania, przygotowywania posiłków oraz ich gotowania czy pieczenia. Utworzenie takiego układu w kuchni pozwoli wygodnie użytkować nawet najmniejsze pomieszczenie. Zgodnie z zasadą odległość między lodówką i zlewozmywakiem powinna wynieść 40-150 cm. Taką samą odległość należy zachować także między kuchenką a zlewozmywakiem. Trzymając się powyższych zasad, łatwiej przejdziemy kolejne kroki projektowania kuchni – tłumaczy Dorota Bykowska, architekt wnętrz.

Sprawdź przykładowe projekty kuchni – GALERIA ZDJĘĆ.

Wymiary w kuchni – projekt zabudowy i blatu

Blat roboczy – wysokość optymalnie 90 cm. Pamiętaj, że wysokości trzeba zawsze dobierać do swoich potrzeb i wzrostu, dlatego przez zaprojektowaniem takiej wysokości, zastosuj najlepiej zasadę stosunku odległości od łokcia do blatu. Gdy ramię jest ugięte, łokieć powinien znajdować się w odległości ok. 10-15 cm od blatu.
Szafki kuchenne wiszące – optymalnie pół metra nad zabudową dolną kuchni. Pamiętaj jednocześnie, aby najwyższa półka w szafce nie znajdowała się wyżej, niż na poziomie 180 cm (wyższa lokalizacja może być w przyszłości niewygodna w użytkowaniu). Głębokość szafek górnych to standardowo 30-40 cm.
Zabudowa kuchenna dolna – wysokość będzie zależała od pomiarów związanych z wysokością blatu roboczego. Głębokość szafek dolnych zabudowy to standardowo ok. 60 cm.

Projekt kuchni – jakie wybrać materiały na zabudowę i wykończenie?

Materiały zastosowane na ścianach, podłodze, jak i zabudowie, to główny czynnik, który znacznie podwyższa lub obniża koszt inwestycji. Warto porównać dostępne materiały pod kątem wytrzymałości – okazuje się, że dobry materiał wcale nie musi być tak drogi. Przykład? Na fronty możemy wybrać np. fornir, który wiernie odwzorowuje wygląd litego drewna, a jest o wiele tańszy od tego materiału. Koszt 1 mb frontów z forniru to średnio 1400 zł. Natomiast koszt 1 mb frontów z litego drewna to ok. 2000 zł.
Większą uwagę lepiej poświęcić materiałom na blat kuchenny, który jest o wiele intensywniej użytkowany. Tutaj do wyboru mamy konglomerat, który jest niezwykle trwały i łatwy w utrzymaniu, kompozyt – trwały i wyglądający na materiał luksusowy, kamień – który, mimo że jest najdroższy, może się niekiedy kruszyć (w zależności od gatunku).
W przypadku materiałów na wykończenie podłóg czy ścian, do kuchni należy wybierać takie rozwiązania, które będą odporne na wilgoć i wysokie temperatury. Jeśli zależy nam na drewnie, sięgajmy po egzotyczne gatunki. Te niestety są dość drogie, dlatego może warto jednak wybrać podłogę z płytek, jeśli zależy nam na niskich kosztach. Pod względem łatwości w utrzymaniu, na ściany polecam panele ścienne, które świetnie komponują się z wieloma stylami wnętrzarskimi, a są bardzo łatwe w montażu – podpowiada architekt.

Jak tanio urządzić kuchnię? Przykład rozliczeniowy dla zabudowy

Najtańszym rozwiązaniem jest zabudowa z laminatu albo płyt MDF półmat – obecnie bardzo modnych! Zabudowa z laminatu to ok. 8-9 tys. zł z montażem (na wymiar), MDF półmat – 11 tys. zł (również z montażem i na wymiar). Doliczając zakup sprzętu AGD, baterii i innych niezbędnych elementów, dochodzi koszt od 3 do 6 tys. zł. Możemy również skorzystać z gotowych zestawów kuchennych dostępnych w sieciówkach, jak IKEA, Leroy Merlin czy BRW. Ceny kompletnych zestawów zaczynają się od 3-4 tys. zł. Niestety nie możemy czasami ich idealnie dopasować do wnętrza, a też jakość w takiej cenie może okazać się niezadowalająca.

Tania kuchnia? Najważniejszy dobry projekt wnętrza

Przed dobieraniem sprzętów, mebli i innych elementów wyposażenia, zadbaj o ich dobre rozmieszczenie w kuchni. Dobrze opracowany projekt również może być źródłem oszczędności finansowych. Możesz wykonać szkic aranżacji samodzielnie (np. w programie do projektowania wnętrz online), jednak kuchnia jest na tyle wymagającym pomieszczeniem, że nie warto ryzykować błędów. Mowa o takich problemach, jak planowanie instalacji elektrycznej, wodnej (podłączenia także do zmywarki), oświetlenia, wentylacji. To sprawy typowo techniczne, które powinien zaplanować specjalista. Inaczej błędy mogą nas sporo kosztować.

Czy warto zlecać projekt wnętrza architektowi?

Usługa projektowania wnętrz wbrew pozorom nie jest droga, a współpracując z architektem możemy wiele zyskać – także zlecając pełny projekt czy aranżację kuchni. O czym mowa?
– Zlecając mi projekt wnętrza, klient sam decyduje, w jakim zakresie mam mu pomóc. I już na początku współpracy możemy negocjować stawki. Posiadam ponadto wiele zniżek u wykonawców oraz dostęp do wyposażenia czy materiałów wprost od producentów – co oznacza realne korzyści finansowe. Przykład z mojego ostatniego zlecenia – klient oszczędził 10 tys. zł na samych płytkach tarasowych. A śmiało mogę powiedzieć, że oszczędności rzędu kilku tysięcy złotych, mają miejsce we wszystkich moich współpracach. Z kolei te oszczędności spokojnie pokrywają koszty wykonania projektu wnętrza przez architekta – dodaje Dorota Bykowska.