Przepis na aromatyczne śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi

Prosty przepis na pyszne śledzie z oryginalnymi dodatkami może stać się prawdziwym hitem w świątecznym czy karnawałowym menu. Taka przekąska będzie także doskonała nie tylko od święta ale zawsze, gdy przyjdzie ochota na pyszne śledzie

rzepis na aromatyczne śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi.

Oryginalne połączenie wyrazistych śledzi z suszonymi śliwkami i żurawiną tworzy wyjątkową kompozycję smakową, przełamaną lekko chrupiącymi orzechami włoskimi i cebulką. Całość zanurzona w pełnym wartości oleju zimno tłoczonym z lnianki tworzy danie niezwykle smaczne, aromatyczne i zdrowe, które świetnie się prezentuje i z pewnością podbije podniebienie niejednego smakosza.

Składniki:

  • 7 dużych płatów śledziowych z zalewy octowej
  • garść suszonych śliwek
  • garść owoców suszonej żurawiny
  • 1 duża cebula czerwona lub biała
  • kilka włoskich orzechów
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 małe ziarenka ziela angielskiego
  • 2 małe goździki
  • 1 istek laurowy
  • 200 ml zimnotłoczonego oleju z lnianki Ol’Vita

Sposób przygotowania:

  1. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną namoczyć w gorącej wodzie przez 10 min do uzyskania miękości, następnie odcedzić i odstawić do przestudzenia.
  2. Cebulę cieniutko pokroić
  3. Płaty śledziowe w miarę możliwości pozbawić skórki i pokroić na ok 2 cm kawałki
  4. Posiekać orzechy
  5. Przyprawy pokruszyć lub rozetrzeć w moździerzu.
  6. Przygotowane składniki układać w słoiku warstwami delikatnie ugniatając. Układanie zacząć od cebuli, następnie śledzie oprószone przyprawami i świeżo mielonym pieprzem, orzechy, a na koniec żurawinę ze śliwkami
  7. Całość zalać olejem z lnianki tak, aby wszystkie warsztwy były zakryte. Zakręcić i odstawić na 24 godziny

Porada:

Śledzie w zalewie octowej można zastąpić śledziami typu matias, które uprzednio należy namoczyć w wodzie przez co najmniej 3-4 godziny.