Przepis na danie z kolumbijską nutą

Kolumbijska kuchnia jest różnorodna, pełna smaków i aromatów, przede wszystkim dlatego, że powstała w wyniku przenikania się różnych kultur: tradycyjnej kuchni prekolumbijskiej z kuchnią hiszpańską i afrykańską.

rm
Przepis na danie z kolumbijską nutą

Tę mieszankę smaków stworzyli napływający do Ameryki Południowej osadnicy z różnych stron świata. Różnorodność kolumbijskiej kuchni spowodowana jest również warunkami geograficznymi. Inne potrawy królują w okolicach Pacyfiku, inne w górskich rejonach Andów, jednak zawsze łączy je niepowtarzalny smak, który możesz odtworzyć w swojej kuchni.

Empanadas – kolumbijska królowa przekąsek
To południowoamerykańska królowa szybkich przekąsek. W zależności od regionu przyrządzana jest na różne sposoby, a ciasto wyrabia się z mąki kukurydzianej. Empanadas podawana jest zawsze z tradycyjnym kolumbijskim sosem aji – przygotowanym na bazie pomidorów, cebuli, kolendry, awokado i ostrej papryczki.
Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 ostra papryczka chilli
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 60 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) Bakalland
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Do naczynia przekładamy odcedzoną fasolę, cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni razem z mięsem mielonym.
  2. Dodajemy fasolę i podsmażamy wszystko jeszcze przez chwilę. Gotowe składniki przekładamy do naczynia.
  3. Na patelni podsmażamy koncentrat pomidorowy (z odrobiną wody lub bulionu), złote owoce oraz przyprawy. Gotujemy przez ok. 10 minut aż sos będzie odpowiednio gęsty.
  4. Sos dodajemy do farszu i wszystko dokładnie mieszamy.
  5. W cieście francuskim wycinamy kółka o średnicy ok 8 cm. Następnie za pomocą łyżki nakładamy farsz, przykrywamy wszystko drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy brzegi.
  6. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika pierożki smarujemy jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
  7. Gotowe podajemy z pomidorową salsą lub posypujemy mieloną, wędzoną papryką.

Smacznego!