Przepis na orientalną pastę tahini

Kuchenne upodobania Polaków rozszerzają się o potrawy i składniki pochodzące z Bliskiego Wschodu. Coraz częściej można spotkać połączenia tradycyjnych receptur z orientalnymi dodatkami, które mają wyjątkowo intensywny smak i aromat.

Przepis na orientalną pastę tahini

Dip – Składniki:

  • 4 łyżki jogurtu greckiego (lub sojowego)
  • 2 łyżki pasty tahini marki Jasmeen
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • odrobina drobno posiekanego szczypiorku
  • 1½ łyżki soku z cytryny
  • odrobina startej skórki z ekologicznej cytryny
  • sól himalajska do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
  2. Dip idealnie sprawdzi się jako dodatek do zdrowej przekąski. Wystarczy maczać w nim surowe marchewki, kalarepę, ogórki, pieczone buraki czy paprykę.
  3. Dip z tahini to zdrowa alternatywa dla majonezu lub sosu czosnkowego.

Dressing – Składniki:

  • 3 łyżki tahini marki Jasmeen
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • ½ szklanki wody
  • Ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

  1. Połącz wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Dressing świetnie sprawdzi się w sałatkach z rukolą, roszponką, cykorią czy sałatą lodową.
  3. Danie warto dodatkowo posypać ziarnami sezamu.
  4. Tahini jest lekko orzechowa, a więc świetnie komponuje się ze wszystkimi produktami czy daniami, do których pasują orzechy. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do dań wytrawnych, jak i słodkich.