Przepis na pożywne i smaczne śniadanie dla ucznia

Rozpoczęcie roku szkolnego już za nami. Wielu rodziców wie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Nasze pociechy spędzają w szkole kila godzin, przerwa to czas zabaw na boisku, a także regeneracji. Zadbajmy o to by najmłodsi zamienili chipsy, ze szklonego sklepiku, na równie atrakcyjną przekąskę przygotowaną w domu.

Bento box
Przepis na pożywne i smaczne śniadanie dla ucznia

Na rynku obecnie mamy pełen wybór barwnych pojemników na lunch lub drugie śniadanie. Warzywa do chrupania, mogą pełnić rolę szybkiej przekąski. Mini marchewki, słupki z ogórka sprawią, że nasze dziecko chętnie pochłonie zawartość pojemniczka. Najbardziej popularny owoc – jabłko możemy uatrakcyjnić wycinając je w fantazyjne kształty używając foremek do ciasteczek.

Zainspiruj się Japonią

Bento to bardzo ważna część kultury materialnej Japonii. Nie jest to jedynie zwyczajne przygotowanie śniadania dla dziecka do szkoły. To cały rytuał przyrządzania posiłku, oparty o specjalistyczną literaturę i akcesoria. Bento jest perfekcyjnie przygotowane, w poszanowaniu wszelkich zasad – wszystkie części muszą być oddzielone od siebie, różniąc się np. kształtem i fakturą. Jest to dowód miłości i troski przygotowującego. Płynie ona z naturalnego porządku funkcjonowania świata. Nawyki żywieniowe w Japonii są niezwykle ważne. Perfekcyjne kształty i kompozycje mogą nas zainspirować, by stworzyć coś wyjątkowego dla naszej pociechy. Kromki chleba tostowego Dan Cake możemy uformować w dowolny kształt dzięki wycinankom do ciasta, kulki z ryżu mogą stać się odzwierciedleniem przyjaznych zwierzaków dzięki dekoracjom z szynki i sera. Gdy mamy trochę więcej wolnego czasu, warto dać się ponieść fantazji i sprawić by na twarzy ukochanej osoby pojawił się uśmiech.

Coś na osłodę

Czasem każdy ma ochotę na łakocie. Taka przekąska może być urozmaiceniem niechętnie spożywanego przez dzieci nabiału. Do kubka mleka lub owocowego shakea z jogurtu i truskawek warto dodać Ciacho Dan Cake. Ta lekka kakaowa przekąska, pokryta polewą czekoladową, wypełniona puszystym kremem waniliowym, doda energii i osłodzi każdy, nawet najbardziej ponury poranek.

Pożerać wzrokiem

Pamiętajmy, że jemy wszystkimi zmysłami. Jednym z nich jest wzrok, jeśli danie wygląda apetycznie i jest kreatywnie przygotowane wtedy chipsy i hot-dogi pójdą w odstawkę, a zaoszczędzone kieszonkowe będzie można wydać na zabawkę lub modną kreację z ulubionym bohaterem. Kilka pomidorków koktajlowych, borówki, kanapki wycięte w kształcie serca i mini tortille z szynką i serem. Natura dała nam nieograniczone możliwości soczyste barwy i intrygujące struktury, aż proszą by zorganizować ciekawą kompozycję w pudełku na śniadanie. Zapraszamy do kreatywnego szaleństwa.