Przepis na rozgrzewającą zupę krem z kurek

Sezon grzybowy dobiega już końca, dlatego warto w pełni go wykorzystać. Krem z kurek, z dodatkiem grzanek w kształcie serc to smaczny i prosty przepis na jesienny obiad.

Cremige Pilzsuppe mit Pfifferlingen
Przepis na rozgrzewającą zupę krem z kurek

Krem z kurek z grzankami w kształcie serc

Składniki:

8 kromek z chleba kanapkowo – tostowego Dan Cake,

400 gram kurek,

2 pietruszki,

2 marchewki,

seler,

por,

ząbek czosnku,

średniej wielkości cebula,

0,5l bulionu drobiowego,

sól, pieprz,

masło,

ulubione zioła,

natka pietruszki

Przygotowanie:

Wcześniej przygotowujemy bulion. Kurki oczyszczamy, kilka odkładamy do dekoracji, resztę podsmażamy na maśle. Gotowe grzyby dodajemy do bulionu. Następnie kroimy warzywa, podsmażamy chwilę i stopniowo dodajemy do wywaru. Całość gotujemy około 20/25 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie podpiekamy grzanki np. w piekarniku i wycinamy z nich serca. Zupę miksujemy na gładki krem i doprawiamy według uznania. Podsmażamy resztę kurek. Gotowy krem przelewamy do miseczek, dekorujemy grzybami oraz świeżą natką pietruszki.