Przepis na smaczne Penne Volcano

Czy wiecie, że najstarszy makaron znaleziono w Chinach? Jego długość wynosiła ok. pół metra. Przygotowany był z mąki ryżowej.

penne aldente

Makaron, jako produkt spożywczy, przygotowany jest często z mąki pszennej wody i czasem jaj. Jednakże coraz modna staje się dieta bezglutenowa, zatem i rodzaje mąki wykorzystywane do przygotowania makaronu są różne.

Składniki dla 4 osób:

•    400 g makaronu rurka skośna Arrighi
•    50g kaparów Ponti
•    3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
•    1 papryczka peperoncino (posiekane)
•    1 gałązka posiekanego rozmarynu
•    1 puszka krojonych pomidorów Valfrutta 400g
•    80 g tartego sera Pecorino
•    świeża bazylia
•    sól i pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj makaron al dente. Na oliwe zeszklij kapary i posiekaną papryczkę peperoncino z rozmarynem. Dodaj pomidory krojone, dopraw solą i pieprzem i duś kilka minut. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, bazylią i połową Pecolino. Podawaj udekorowane bazylią i posypane pozostałym Pecorino.