Przepis na parzybrodę z jałowcową koszyczkową

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

parzybroda_z_jałowcową_koszyczkową

Składniki:

  •  kiełbasa Jałowcowa koszyczkowa  200g
  •  olej 2 łyżki
  •  cebula 2 szt.
  • marchewka 1 średnia szt.
  • kapusta pekińska 1 średnia szt.
  • pomidor 1 średnia szt.
  • śmietana kwaśna 18% 150 ml
  • koperek 1 mały pęczek
  •  sól, pieprz, cukier do smaku
  •  masło 1 łyżka

Wykonanie:

  1. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę razem poddusić.
  2. Do całości dodać marchewkę startą na grubym oczku i poszatkowaną kapustę pekińską. Posolić, wymieszać i dusić pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.
  3. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, pokrojony koperek i śmietanę. Doprawić do smaku pieprzem, odrobiną cukru, doprowadzić do wrzenia.
  4. Na koniec dodać łyżkę masła i wymieszać.

 

Smacznego!