Przepis na pizzę pachnącą domem

Pizza to wyjątkowe danie, które cieszy się niemałą popularnością wśród osób ceniących pyszne jedzenie „na szybko”.

domowa pizza
Przepis na pizzę pachnącą domem

Co ważne, w przypadku pizzy nie musimy się ograniczać w kwestii dodatków – każdy ma możliwość dobrania tych, które lubi najbardziej. Tutaj pomysł na pyszną domową pizzę z dodatkiem kiełbasy pepperoni i rukoli:


Składniki:

  •     500 g mąki pszennej
  •     200 g mąki pszennej do podsypania
  •     4,5 g drożdży
  •     50 g cukru
  •     50 ml oliwy z oliwek
  •     2,5 g soli
  •     300 ml wody
  •     1 cebula czerwona
  •     1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne – Spaghetti Bolognese
  •     1 słoik pomidorów pelatti z puszki
  •     50 g pomidorków koktajlowych
  •     100 g tartej mozzarelli
  •     100 g rukoli
  •     100 g kiełbasy pepperoni

Sposób przygotowania:

  1. Połącz ze sobą wszystkie składniki przygotowane do ciasta, dobrze je wyrabiając. Tak przygotowane ciasto nakryj czystą, płócienną ściereczką i pozostaw na około 40 minut w ciepłym miejscu tak, by międzyczasie mogło wyrosnąć.
  2. Po upływie tego czasu, wyrób ciasto jeszcze raz ręką, a następnie podsyp delikatnie mąką i uformuj z niego od 4 do 6 kul podobnej wielkości.
  3. Na gładkim blacie stołu lub stolnicy podsypanym wcześniej mąką rozwałkuj lub uformuj ręką ciasto, tworząc okrągły placek. Taki placek wyłóż na odwróconej do góry nogami blasze z piekarnika przykrytej pergaminem.
  4. Następnie zagotuj w garnku pomidory pelatti z Spaghetti Bolognese Knorr Naturalnie smaczne, który pomoże uzyskać wyrazisty smak sosu o doskonałej konsystencji.
  5. Posmaruj ciasto z wierzchu wcześniej przygotowanym sosem. Połóż na niego następnie stary sera mozzarella, plastry czerwonej cebuli, plastry kiełbasy oraz pokrojone na połówki pomidorki.
  6. Następnie włóż pizzę do nagrzanego do 220°C piekarnika i piecz przez około 25 minut. Gotowe danie podawaj posypaną listkami rukoli i pozostałym sosem pomidorowym.