Przepis na roladki z cukinii

roladki z cukini

Latem warzywniaki i stragany pełne są warzyw i owoców, które są nie tylko smaczne i kolorowe, ale przede wszystkim – zdrowe. Dojrzewają bowiem w pełnym słońcu na przygotowanej do upraw ziemi.

Składniki:

  •     3 cukinie
  •     500 g mięsa mielonego wołowo -wieprzowego
  •     1 opakowanie pomidory pelatti z puszki
  •     1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne – Spaghetti Bolognese
  •     100 g tartej mozzarelli
  •     1 pęczek świeżej bazylii
  •     1 opakowanie tortilla
  •     200 ml jogurtu naturalnego
  •     1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
  •     3 łyżki oliwy z oliwek
  •     1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mielone mięso. Smaż aż odparują wszystkie soki, dodaj wtedy pomidory z puszki oraz Knorr Naturalnie smaczne – doprawi on sos do smaku oraz sprawi, że sos uzyska odpowiednią gęstość. Wymieszaj i gotuj około 3-4 minuty.
  2. Cukinię pokrój wzdłuż w cienkie plastry i oprósz solą. Gdy plastry cukinii zrobią się miękkie usuń sól płucząc warzywo pod bieżącą wodą.
  3. Plastry cukinii osusz, rozłóż na desce, nałóż łyżką mięsny sos, posyp z wierzchu tartym serem, w każdą roladkę włóż liść bazylii i całość zwiń.
  4. Cukinię zawiń dodatkowo w 3 centymetrowy pasek tortilli. Gotowe roladki układaj w żaroodpornym naczyniu.
  5. Całość piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 – 20 minut. Gotowe roladki podawaj z sosem czosnkowym. W tym celu wymieszaj jogurt z sosem czosnkowym Knorr do sałatek.