Przepis na sałatkę z sosem tahini

Nawet po całonocnym, ośmiogodzinnym odpoczynku, potrzebujemy dużej dawki energii, aby rozpocząć kolejny dzień. Z tego powodu, podczas porannego posiłku, nie może zabraknąć nam węglowodanów, witamin i białka.

Przepis na sałatkę z sosem tahini
Przepis na sałatkę z sosem tahini

Poszukując kuchennych inspiracji śniadaniowych, smacznych, a jednocześnie odżywczych, warto sięgnąć po receptury kuchni orientalnej.

Składniki:

  •  Łyżka pasty sezamowej Tahini marki Jasmeen
  • Łyżka oliwy
  • Sok z cytryny
  • Odrobina wody
  • 1/2 opakowania gotowanej cieciorki marki Jasmeen
  • Świeży ogórek
  • Papryka żółta
  • Pomidor
  • Sałata lodowa
  • Awokado
  • Łyżka sezamu

Sposób przygotowania:

Sałatka:

  1. Awokado obieramy i wyciągamy z niego pestkę. Kroimy w kostkę.
  2. Warzywa myjemy i kroimy.
  3. Mieszamy wszystko w misce i dodajemy pół opakowania odsączonej gotowanej cieciorki.

Sos:

  1.  Pastę Tahini mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i odrobiną wody.
  2. Dodajemy do sałatki.
  3. Całość możemy posypać sezamem.

Pasta Tahini to kopalnia zdrowych składników. Zawiera witaminy z grupy B, wapń, magnez, selen i cynk. Wspomaga przemianę materii i pracę układu odpornościowego.

Wpis znaleziono dzięki:

- Przepis na śniadanie

- Sałatka

- Kuchnia orientalna