Przepisy Kurta Schellera

IMG_8369

Polecamy TABOULEH – sałatkę kaszy kus kus, naci pietruszki aromatyzowanej kminem rzymskim, krem z dyni z imbirem oraz inne zaskakujące przepisy.

TABOULEH – sałatka z kaszy kus kus, naci pietruszki aromatyzowanej kminem rzymskim

SKŁADNIKI:
40 g kaszy kus kus
1⁄2 drobno pokrojonej czerwonej cebuli
1 posiekany ząbek czosnku
1 pokrojony w kostkę pomidor, bez nasion
1⁄2 pokrojonego w kostkę świeżego ogórka
Kilka rzodkiewek
Sok z 1 cytryny
30 ml oliwy z oliwek
50 g posiekanej natki pietruszki
Szczypta kminu rzymskiego
Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE:
Kus kus wsyp do miski, zalej zimną wodą (ok. 1 cm ponad kaszą) i poczekaj, aż napęcznieje. Następnie kaszę wymieszaj z warzywami i posiekaną nacią. Całość dopraw kminem oraz solą i pieprzem oraz wymieszaj z oliwą.


Zupa z dyni z imbirem

SKŁADNIKI:
1 dynia (około 1,5 kg)
500 ml wywaru warzywnego lub wody
Obrane pestki dyni
Olej z pestek dyni
50 g masła
Szczypta cukru
Szczypta gałki muszkatołowej
1 średniej wielkości marchew
1 średniej wielkości pietruszka
1⁄4 średniej wielkości selera
1⁄4 średniej wielkości pora
Oliwa do smażenia
2 ziarna kardamonu
Odrobina lawendy
1 goździk
Odrobina świeżego imbiru
Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Piecz dynię do momentu, aż będzie miękka w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.. Po wyjęciu, miękką dynię rozkrój, wyjmij pestki i obierz ze skóry. Miąższ umieść w garnku, dodaj wywaru lub wody i całość zagotuj a następnie zmiksuj na puree. Dodaj odrobinę masła i przyprawy. Warzywa pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie pod koniec podlewając je odrobiną wody. Podsmażone warzywa przełóż do kokilek i zalej ciepłym kremem. Całość posyp uprażonymi na suchej patelni pestkami.

kurt_2Żeberka jagnięce w sosie z tymianku z ziemniakami
SKŁADNIKI:

1-2 żeberka jagnięce (400 g)
1 mała drobno pokrojona cebula
1 posiekany ząbek czosnku
50 g masła
1 łyżeczka musztardy
Oliwa
Zioła (tymianek, bazylia, oregano, szałwia)
30 g bułki tartej
Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Żeberka przypraw solą i pieprzem. Obsmaż na rozgrzanej oliwie z obu stron. Następnie umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni i piecz przez 12 minut. Po 8 minutach żeberka posmaruj musztardą. W międzyczasie na maśle podsmaż cebulę i czosnek.
Po chwili dodaj zioła, sól, pieprz i bułkę tartą. Przygotowaną pastą posmaruj jagnięcinę i wstaw ponownie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. Piecz maksymalnie 3-5 minut. Żeberka można piec w temperaturze 90 stopni przez 1 godzinę.

kurt_fi3RATATOUILLE

SKŁADNIKI:
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 cukinia
1⁄2 bakłażana
1 papryka kolorowa
1 pomidor
1 łyżka pasty pomidorowej
Oliwa
1⁄2 łyżeczki ziół prowansalskich
Szczypta kminu rzymskiego
Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa pokrój w równą kostkę. Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie z oliwek. Po chwili dodaj paprykę, cukinię i bakłażana, a następnie pomidora i pastę pomidorową. Przypraw do smaku ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i kminem rzymskim. Gotuj do chwili, aż warzywa będą miękkie.

ZIEMNIAKI
SKŁADNIKI:
Ziemniaki
PRZYGOTOWANIE:
Oczyszczone i umyte ziemniaki pokrój w ćwiartki. Ugotuj je, a następnie zapiecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni na złoty kolor.
kurt_f7GRUSZKI W CZERWONYM WINIE Z RICOTTĄ

SKŁADNIKI:
2 duże i twarde gruszki
300 ml czerwonego wina
woda
2 goździki
1 liść laurowy
1 laska cynamonu
100 g cukru
3 jajka, żółtko
Ricotta
Cukier waniliowy, odrobina

PRZYGOTOWANIE:
Obrane w całości gruszki wrzuć do rondla z czerwonym winem. Dodaj goździki, liść laurowy i cynamon. Gotuj do momentu, aż gruszki będą miękkie. Teraz przygotuj sos: żółtka jaj ubij na pianę dolewając odrobinę czerwonego wina, w którym gotowały się gruszki. Powstałym sosem polej gruszki. Ricottę wymieszaj z cukrem waniliowym. Gruszki postaw na pierzynie z ricotty i polej sosem.