Przepisy na hiszpańską zupę na zimno – gazpacho

Jest to hiszpańska zupa, podawana na zimno. Można nawet dodać kostkę lodu. Nie jest skomplikowana i ma prosty skład, mianowicie surowe warzywa, ocet i oliwa do smaku. Hiszpanie często dodają do niej okruchy chleba, oliwi, a nawet orzechy.

gazpachio

Na polskich stołach pojawia się czasem gazpacho z pomidorami. Do przygotowania tej zupy zużywa się bardzo dojrzałe pomidory, paprykę, czosnek i zielony ogórek. Inaczej zwana jest zupą andaluzyjską.

– Czas przygotowania: 30 minut
– Poziom: łatwy

Składniki:

– 700 g pomidorów

– 2 ogórki

– 1 żółta papryka

– 1 zielona papryka

– 2 cebule

– 1 ząbek czosnku

– 4 kromki czerstwego chleba

– 6 łyżek oliwy extra virgin

– 1 łyżka octu

– sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Kto powiedział, że zupa musi być gorącym daniem serwowanym tylko w okresie jesienno-zimowym? Dzięki starannie dobranym składnikom oraz recepturze zimna zupa to doskonałe danie na lato!

Namoczony wcześniej chleb zmiksuj z żółtą i zieloną papryką, obranym ogórkiem, cebulą, czosnkiem i obranymi ze skórki pomidorami. Dodaj oliwę z oliwek, ocet i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej zupę do dużej miski i studź w lodówce przez co najmniej godzinę. Gazpacho podawaj udekorowane paseczkami pomidora, papryki i cebuli.

Smacznego!

Przepis poleca Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej