Przepyszne desery na bazie espresso

Kawa to jeden z najbardziej lubianych napojów na świecie. Pijemy go rano, by dobrze zacząć dzień, w południe, by zrobić sobie krótką, ale przyjemną przerwę w pracy oraz po południu, aby poplotkować ze znajomymi. Jednym słowem kawa towarzyszy nam niemal cały czas.

pyszne-desery-z-kaw
Przepyszne desery na bazie espresso

Warto pamiętać, że na bazie tego wyjątkowego napoju możemy przygotować wiele przepysznych deserów, którymi zachwycimy naszych bliskich. Nieocenionym pomocnikiem w procesie tworzenia smakołyków będzie ekspres do kawy. Kapsułki (jeśli dysponujemy kapsułkowym ekspresem do kawy) to kwintesencja prawdziwego kawowego smaku. Z pomocą urządzenia błyskawicznie przyrządzimy aromatyczne i intensywne espresso, które posłuży jako baza do deserów. Podpowiadamy, jakie pyszności możemy przygotować, gdy mamy w domu ekspres do kawy na kapsułki (jak chociażby ten od Dolce Gusto).

Tiramisu – kawowa klasyka smaku

Tiramisu to chyba najpopularniejszy deser na bazie kawy. Do jego przygotowania przyda się ekspres do kawy. Kapsułki espresso również będą pomocne, ponieważ przyrządzenie tego smakołyku rozpoczynamy od zaparzenia aromatycznej kawy, którą następnie (po wystudzeniu) łączymy z dwiema łyżeczkami cukru oraz kieliszkiem likieru (najlepiej amaretto). Na dnie naczynia (np. naczynie żaroodporne lub eleganckie pucharki) układamy biszkopty, a następnie dokładnie nasączamy je przygotowanym płynem. Na warstwie biszkoptów rozsmarowujemy krem (ucieramy dwa żółtka z cukrem, następnie dodajemy ser mascarpone) i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów. Czynność powtarzamy kilkakrotnie, budując kolejne słodkie piętra. Całość zwieńczamy odrobiną kremu i posypujemy kakao. Smacznego!

Oryginalna galaretka kawowa z pianką

Przygotowanie deseru rozpoczynamy od zaparzenia dwóch filiżanek mocnej kawy. Na małym ogniu rozpuszczamy pół szklanki cukru w połowie szklanki wody. Jednocześnie rozpuszczamy łyżeczkę żelatyny w małej ilości wody. Łączymy wszystkie płyny, doprawiając całość olejkiem waniliowym. Otrzymany roztwór dokładnie mieszamy i umieszczamy w lodówce, czekając, aż stężenie. Gdy galaretka jest gotowa, możemy podawać ją przyozdobioną bitą śmietaną z dodatkiem brązowego cukru. Ten nietypowy deser bez wątpienia zaskoczy i zachwyci naszych gości.

Mrożona kawa z lodami

Kawa mrożona z lodami to idealny deser nie tylko w upalne dni. Jej ogromną zaletą jest prostota. Możemy ją szybko przygotować, gdy w domu pojawią się niespodziewani goście. Wystarczy ekspres do kawy, kapsułka espresso, trochę mleka, szczypta cukru oraz lody, które zawsze warto mieć w pogotowiu. W upalne dni możemy także dodać kostki lodu. Przygotowanie kawy mrożonej jest banalnie proste: wystarczy bowiem dokładnie zmiksować wszystkie składniki i napój gotowy.

Kawówka – niezwykły likier

Wyjątkowym dodatkiem, np. do świątecznego obiadu, może być przepyszny likier kawowy, którego przygotowanie jest proste i szybkie. Do zrobienia nalewki potrzebujemy zaledwie trzech składników. Są nimi: szklanka kawy, dwa opakowania mleka skondensowanego słodzonego oraz 250 ml spirytusu. Procedurę przyrządzania napoju rozpoczynamy od zaparzenia kawy. Następnie wlewamy mleko do garnka i zagotowujemy. Do gorącego mleka wlewamy kawę, gotujemy, intensywnie mieszając, aż do pełnego połączenia składników. Kolejnym krokiem jest zdjęcie płynu z ognia i ostudzenie, po którym do całości wlewamy spirytus, dokładnie mieszamy i rozlewamy do butelek. Kawówka gotowa.

Desery na bazie kawy zachwycą naszych gości i wprowadzą nieco urozmaicenia do naszych przepisów na smakołyki. Klasyczny smak czarnego aromatycznego napoju doskonale komponuje się ze słodyczami, dlatego warto eksperymentować w kuchni i wzbogacać swoje ulubione receptury kawą. Pamiętajmy, że większość kawowych deserów jest banalnie prosta i nie wymaga dużej wiedzy i sprawności kulinarnej, przez co jedną z największych zalet słodkości na bazie kawy jest prostota (wszak kawa najlepiej smakuje bez żadnych dodatków) oraz łatwość przygotowania, dlatego zrobimy je nawet wtedy, gdy w naszym domu pojawią się niespodziewani goście i będziemy chcieli poczęstować ich czymś wyjątkowym.