Przykładowy jadłospis zdrowego dziecka w wieku 7 lat

Odpowiednie żywienie naszych pociech ma bardzo istotny wpływ na ich prawidłowy rozwój. Jak powinien wyglądać jadłospis zdrowego dziecka? Oto przykładowe menu.

jadłospis zdrowego dziecka
Jadłospis dziecka w wieku 7 lat. Foto Monstera/Pexels

Jadłospis zdrowego dziecka powinien być pozbawiony dań typu Fast Food, chipsów, kolorowych napojów, słodyczy. Posiłki powinno się podawać o stałych porach w odstępie 3-4 godzin, istotne jest, by nie dojadać między posiłkami. Zaleca się, aby ostatni posiłek był zjadany nie później niż 2-3 godziny przed snem. Jak może wyglądać przykładowe menu?

Energia 1953 kcal białko 76g tłuszcz 70g węglowodany 279g

Jadłospis zdrowego dziecka: I śniadanie (568 kcal) ok. 700g

1) Płatki kukurydziane na mleku (płatki – 30g = 7 stołowych łyżek + mleko 2% – 250ml = 1 szklanka)
2) chleb razowy – 30g = 1 kromka grubości do 1cm
3) chleb zwykły – 30g = 1 duża kromka
4) masło – 10g = 2 płaskie łyżeczki do herbaty
5) jajko gotowane – ½ szt.
6) ogórek świeży – 30g = ½ małej sztuki
7) papryka czerwona – 30g = ok.1/6 średniej szt.
8) dżem niskosłodzony – 10g = 1 łyżeczka do herbaty
9) herbata – 1 szkl. z 1 łyżeczką cukru

Menu siedmiolatka: II śniadanie (zabierane z domu do szkoły) (291 kcal) ok. 1000g

1)jabłko – 200g = (1 duże)
2)kajzerka – 50g = 1 szt.
3)masło – 5g = 1 płaska łyżeczka do herbaty
4)szynka z indyka – 15g = 1 plasterek
5)sałata – 10g = 1 liść

Jadłospis zdrowego dziecka: obiad (704 kcal) ok. 1300g

1)zupa pomidorowa na wywarze z warzyw z ryżem – 300 ml
2)schab duszony – 60g = 1 plaster grubości ok. ½ cm
3)surówka z kapusty pekińskiej z 1 łyżeczką oleju – 150g = 3 ½ łyżki stołowej
4)ziemniaki – 150g = 3 łyżki stołowe
5)kompot z wiśni – 1 szkl.
Podwieczorek (95 kcal) ok. g 1500
1)jogurt owocowy – 150g = 1 szt.

Menu siedmiolatka: kolacja (295 kcal) ok. 1900 g

1)chleb zwykły – 70g = 3 mniejsze kromki
2)masło – 10g = 2 płaskie łyżeczki do herbaty
3)pasta mięsno – warzywna – 80g (mięso wieprzowe gotowane mielone – 1 łyżka stołowa + 1 łyżka stołowa gotowanej startej włoszczyzny)
4)herbata – 1 szkl. z 1 łyżeczką cukru i 1 plasterkiem cytryny

Opracowanie
Mgr inż. Urszula Grochowska
Dietetyczka