Pyszna kukurydza z sałatą i boczkiem

Oto kilka przepisów o różnym stopniu trudności wykonania i różnej kaloryczności, ale wszystkie z gatunku "palce lizać".

Kukurydza z boczkiem i sałatą
Kukurydza z boczkiem i sałatą

Przełom lata i jesieni to okres obfitości. To właśnie teraz następuje „wysyp” większości warzyw i owoców. Wszystkie te produkty właśnie teraz są najświeższe, najbardziej wartościowe i – przeważnie – najtańsze. Warto korzystać z tego bogactwa, gdyż warzywa i owoce są bogate w witaminy i składniki mineralne. Oto kilka przepisów o różnym stopniu trudności wykonania i różnej kaloryczności, ale wszystkie z gatunku „palce lizać”.
Kukurydza z sałatą i boczkiem

Składniki:
– 1 główka sałaty rzymskiej (lub lodowej)
– 3-4 kolby kukurydzy
– 250 g boczku wędzonego (chudego)
– 6 szalotek lub 3 cebule średniej wielkości
– olej
– sól, pieprz, cukier (lub lepiej miód) do smaku

Przygotowanie:

Zetnij ziarna z kolb i ugotuj je (ziarna oczywiście) do miękkości w niewielkiej ilości posolonej wody. Boczek pokrój w kostkę i usmaż na odrobinie oleju (boczek sam wypuści tłuszcz). Umytą i wysuszoną sałatę potnij w paseczki. Obrane z łupinek szalotki ugotuj na półtwardo i przetnij wzdłuż na ćwiartki. Odcedź ugotowane ziarno kukurydzy i przełóż do ogrzanej miski, dolej 150-200 ml gorącej wody, w której się gotowała. Dorzuć pokrojone szalotki, usmażony i odsączony z tłuszczu boczek i sałatę. Wymieszaj delikatnie i wołaj rodzinę/przyjaciół/znajomych (niepotrzebne skreślić) do stołu.