Quesadilla – danie z gorącego Meksyku

Za oknem jesień, która rządzi się swoimi prawami: deszcz, mgły, przymrozki i brak słońca. Letnie, upalne dni już dawno za nami. Przetrwanie tej pory roku nie należy do najłatwiejszych, ale jest na to kilka sprawdzonych sposobów. Jednym z nich są podróże – chociażby te kulinarne. Gorący Meksyk w środku jesieni? Nie ma problemu - Quesadilla lekiem na jesienną chandrę!

Quesadilla – danie z gorącego Meksyku
Quesadilla – danie z gorącego Meksyku

Przenieśmy trochę meksykańskiego klimatu do naszej kuchni i przygotujmy swoją quesadillę. Proponujemy przepis na quesadillę z kurczakiem i warzywami.

Quesadilla z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • 3 placki tortilli
  • 200 g filetu z kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 świeże papryki kolorowe
  • 5-6 papryczek chilli
  • 2 cebule
  • 2 garście czerwonej fasoli konserwowej
  • 1 garść kukurydzy konserwowej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 300 gram sera Monieckiego MSM Mońki
  • 150 ml śmietany 18%
  • sól

Wykonanie:

Fileta z kurczaka, cebulę, obie papryki pokroić w koskę i podsmażyć na oleju. Dodać fasolkę, kukurydzę i przekrojone na pół pomidorki. Doprawić do smaku solą i chwilę poddusić pod przykryciem. Tak przygotowany farsz rozłożyć naprzemiennie na plackach tortilli, każdą warstwę posypując tarkowanym serem żółtym. Zapiec na blaszce w piekarniku przez ok. 15 minut w temperaturze 180°C. Po zapieczeniu przekroić na cztery części. Podawać z kwaśną śmietaną.

Smacznego!