Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem

Kasza ta posiada właściwości odkwaszające organizm – jest to niezwykle istotne dla osób, które spożywają małe ilości warzyw.

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem

To także bardzo cenne źródło błonnika pokarmowego. Świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, sprawdza się jako dodatek do gulaszy czy sosów. Można przygotowywać z niej kotlety, a także wypiekać z niej chleb (w formie zmielonej).

Zobacz również – Pieczone pierogi ze śledziem

Składniki:

  • łopatka – 500 gramów
  • kwaśna śmietana – 3 łyżki
  • Fix Naturalnie smaczne Gulasz Knorr – 1 opakowanie
  • kasza gryczana w torebce – 4 opakowania
  • jajka – 2 sztuki
  • mąka pszenna – 3 łyżki
  • bułka tarta – 2 łyżki
  • cebula – 1 sztuka
  • majeranek – 1 szczypta
  • wędzony boczek – 100 gramów
  • suszone grzyby leśne – 10 gramów
  • olej rzepakowy – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w grubą kostkę podsmaż w garnku na rozgrzanym oleju.
  2. Mięso zalej 400 ml wody i dodaj Knorr Naturalnie smaczne – nada on potrawie odpowiedni smak oraz poprawi konsystencję gulaszu.
  3. Całość duś pod przykryciem około 30- 40 minut, aż mięso zrobi się miękkie.
  4. W między czasie w dużej ilości wody, w garnku ugotuj kasze gryczaną.
  5. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojony w drobną kosteczkę boczek. Dodaj do niego pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek oraz posiekane, wcześniej namoczone suszone grzyby.
  6. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj do nich ugotowaną kaszę, jajka, mąkę oraz bułkę tartą. Całość dopraw do smaku szczyptą soli, pieprzem i majerankiem.
  7. Na rozgrzanym tłuszczu smaż małe racuchy. Gulasz podawaj z racuszkami i z łyżką śmietany lub jogurtu.