Risotto z pieczoną papryką

risotto_z_papryka_a.kozlowska
Risotto z pieczoną papryką

Szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad? Jeśli tak to mamy dziś dla Was coś specjalnego. Szybkie, pyszne i do tego jeszcze wygląda wspaniale!

Składniki:

  •  Ryż brązowy, 100 g
  •  Papryka czerwona, 2szt
  •  Cebula, 0,5 szt.
  •  Masło bez soli, 30g
  •  Pieprz czarny, estragon, bazylia
  •  Bulion warzywny

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę zawijamy w folię do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 12-15 min. Wyciągamy paprykę i przekrawamy na pół.
  2. Usuwamy gniazda nasienne. Dwie polówki odkładamy na bok, pozostałe dwie obieramy ze skóry i rozdrabniamy blenderem do uzyskania konsystencji kremu.
  3. Doprawiamy bazylią, estragonem i pieprzem.
  4. Ryż gotujemy przez 15 minut, po czym odcedzamy go i przelewamy zimną wodą.
  5. Na patelnię wrzucamy drobno poszatkowaną cebulę i ryż, po czym zalewamy je bulionem.
  6. Całość gotujemy, co jakiś czas mieszając.
  7. Gdy ryż wchłonie cały bulion, dolewamy go. Czynność powtarzamy, aż ryż osiągnie twardość al dente.
  8. Gdy ryż będzie gotowy, dodajemy krem z papryki, dokładnie mieszamy, zdejmujemy patelnię z ognia, dorzucamy zimne masło i dokładnie mieszamy.
  9. Tak przygotowanym risottem faszerujemy dwie odłożone połówki papryki.

Wpis znaleziono dzięki:

- Przepis na obiad

- Risotto z pieczoną papryką

- ObiadRyż inaczej