Roladki z cukinii z serkiem śmietankowym na ostro

Delikatne i lekkostrawne posiłki na bazie warzyw nie obciążają żołądka, a w związku z tym, nie powodują senności opóźniającej procesy myślowe.

Fot. roladki z cukinii
Fot. roladki z cukinii

Cukinia jest jednym z niewielu warzyw, którego kwiaty również są jadalne. Inna nazwa cukinii to kabaczek. Jest bogata przede wszystkim w potas i kwas foliowy, a także w witaminę C. Jest źródłem betakarotenu, czyli prowitaminy dla witaminy A.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 ogórek
  • 1 opakowanie serka śmietankowego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1obrany ząbek czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta słodkiej papryki
  • 1 papryka zielona

Sposób przygotowania:

  1. Ogórek zetrzyj na grubych oczkach tarki, odrobinę posól i połóż na gęstym sitku, żeby odciekła z niego woda.

  2. Cukinie pokrój w cienkie plastry i usmaż na patelni grillowej po 1 minucie z każdej strony.

  3. W jednej miseczce wymieszaj 100 g serka z posiekanymi ziołami i startym ogórkiem, startym na cienkich oczkach tarki czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

  4. W drugiej miseczce wymieszaj serek śmietankowy ze szczyptą ostrej i słodkiej papryki.
    Wymieszaj całość z pokrojoną w kostkę zieloną papryką, dopraw solą i pieprzem.

  5. Układaj na początku plastra cukinii, 1 łyżeczkę przygotowanego serka z ogórkiem i zwijaj w rulony. Tak samo zrób z drugim farszem. Gotowe roladki układaj na talerzyku.