Rurki serowe z sałatką z kurczaka i awokado

Rurki serowe z sera żółtego z ukrytą w nich pyszną sałatką, będą strzałem w dziesiątkę na każdej domówce! Sprawdzą się również jako codzienna przekąska do szkoły czy pracy – pożywna i pełna wartości odżywczych.

Rurki serowe z sałatką z kurczaka i awokado

Składniki

  • plastry sera żółtego Edamski Hochland
  • pierś z kurczaka
  • 1 awokado
  • 1 mały brokuł
  • mała puszka kukurydzy
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • ząbek czosnku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i papryką.
  2. Usmażyć na oleju, ostudzić. Brokuł podzielić na różyczki, krótko ugotować w osolonej wodzie – al dente, schłodzić zimną wodą, odsączyć.
  3. Awokado pokroić w kostkę, wymieszać z kukurydzą, kurczakiem, brokułem i jogurtem, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
  4. Nakładać na plastry sera i zawijać w rulony.
  5. Przed podaniem schłodzić w lodówce.