Ryba w roli głównej – przepis na dorsza

Ryby są niezwykle inspirujące ze względu na swoją delikatność, ciekawy i specyficzny smak, a przede wszystkim - na ich walory zdrowotne. Można łączyć je zarówno z tradycyjnymi i znanymi składnikami, jak i z tymi bardziej wyszukanymi i egzotycznymi.

Rybka w roli głównej- przepis na dorsza
Rybka w roli głównej- przepis na dorsza

Składniki na 10 porcji:

  • Dorsz bałtycki lub atlantycki 1200-1500 g (porcja 120-150 g)\
  • Buraki 0,5 kg
  • Dowolne warzywa sezonowe (kolorowe) 0,5 kg (młoda marchew, brokuł, kalafior, mini
  • bakłażan mini cukinia, mini koper włoski itp.)
  • Porzeczki jeżyny jagody 200 g
  • Miód 50 g
  • Czerwone wino wytrawne 200 ml
  • Cytryna 1 szt
  • Masło klarowane do smażenia
  • Mikro zioła, kwiaty do dekoracjiSól pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy buraki i gotujemy na wolnym ogniu z czerwonym winem, miodem i soku z ½ cytryny.
  2. Ugotowane buraki miksujemy na gładką masę, przyprawiamy.Polędwicę z dorsza lub filety dzielimy na równe części.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem oraz delikatnie skrapiamy połówką cytryny. Następnie smażymy na klarowanym maśle z obu stron.
  4. Sezonowe warzywa blanszujemy i delikatnie podsmażamy na maśle dodając wyłącznie sól I pieprz.
  5. Gotowy mus z buraków rozciągamy dekoracyjnie po talerzu. Układamy usmażoną rybę.
  6. Aranżujemy warzywa w formie „ogródka” co nada nam lekką i wiosenną kulinarną scenerię.
  7. Świeży dorsz zawsze smakuje wybornie! W towarzystwie musu z młodych buraków i chrupiących warzyw da charakter dania kompletnego, w którym to ryba właśnie uwydatni wszystkie swoje najlepsze walory.

 

Wpis znaleziono dzięki:

- Smaki lata

- Przepis na dorsza

- Pomysł na rybę