Rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami

Łosoś - świetnie smakuje podany w formie tatara albo carpaccio. Można go smażyć, dusić, piec, jak również… grillować.

szaszlyki na grzalce
Rybne szaszłyki na chrupiącej grzance z ziołami

W takiej formie z pewnością zasmakuje wszystkim naszym gościom. Szczególnie, jeżeli podamy go na chrupiącej grzance otoczonej ziołami:

Składniki:

  •     300 g filetu z łososia
  •     2 łyżeczki Przyprawy do kurczaka Knorr
  •     2 łyżki sosu czosnkowego
  •     8 szt. krewetek
  •     2 szt. sałaty lub innej sałaty
  •     1 opak. suszonych pomidorów
  •     1 bagietka
  •     sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Łososia pokrojonego na kostkę o boku 2 cm i krewetki posyp Przyprawą do kurczaka Knorr, dzięki której nabiorą idealnego smaku. Tak przygotowane składniki naprzemiennie nabijaj na wykałaczki do szaszłyków.
  2. Polej szaszłyki niewielką ilością oliwy i poukładaj je na ruszcie dobrze rozgrzanego grilla. Każdą ze stron smaż po 2-3 minuty.
  3. Pokrojone na skos kromki bagietki ułóż na grillu i przypiecz z każdej ze stron. Tak przygotowane kawałki pieczywa posmaruj z wierzchu sosem czosnkowym.
  4. Rukolę przełóż do miski i skrop 2 łyżkami oliwy z suszonych pomidorów, wymieszaj i połóż tak przygotowaną sałatę na każdej z przygotowanych wcześniej grzanek.
    Szaszłyki połóż na grzanki. Podawaj skropione sokiem z cytryny.

Paluszki lizać!