Ryż po tajsku z ananasem

Tajlandia to również wyśmienite zioła i przyprawy. Kuchnia tajska czerpie garściami z aromatycznych połączeń trawy cytrynowej, galangalu, kolendry i papryki.

Ryż po tajsku z ananasem.

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość osób: 5

Składniki:

  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 1 ananas
  • 1 opakowanie przyprawy Czerwone Curry Knorr
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 strąk papryczki chili czerwonej lub zielonej
  • 2 jajka
  • 200 g marchewki
  • ćwierć szklanki rodzynek
  • pół szklanki prażonych orzechów nerkowca bez soli
  • 1 limonka
  • 4 cm kłącza galangalu lub imbiru
  • 4 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 1 pęczek natki kolendry
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj kolendrę, chili, czosnek, dymke i szczypior. Na grubych oczkach tarki zetrzyj marchewkę. Wydrąż ananasa, przekrój na pół i pokrój w drobną kosteczkę. Ugotuj ryż. Otrzyj limonkę ze skóry i wyciśnij z niej sok. Na suchej patelni lub w piekarniku upraż orzechy. Zetrzyj na tarce imbir.
  2. Na dużej patelni lub w woku, na rozgrzanym tłuszczu podsmaż czosnek, chili i dymkę. Kiedy składniki się zarumienią, dodaj marchewkę i smaż ją, aż lekko zbrązowieje. Dodaj kawałki ananasa i smaż dopóki nie zacznie się karmelizować. Odsuń składniki na skraj patelni, a na środek patelni wbij dwa jajka. Smaż je, a następnie dodaj przyprawę Czerwone Curry Knorr, ryż, imbir, orzechy, startą skórkę i sok z limonki, a także rodzynki.
  3. Wszystko wymieszaj i dopraw sosami rybnymi, sojowymi i posiekaną natką kolendry. Gotowy ryż serwuj w wydrążonych połówkach ananasa.