Sałatka z grillowanego bakłażana – wegetariańska propozycja

Sałatka z grillowanego bakłażana to idealny pomysł na przekąskę dla twoich gości. Przygotujesz ją w kilkanaście minut.

Sałatka z grillowanego bakłażana - inspiracja na imprezę
Sałatka z grillowanego bakłażana

Sałatka z grillowanego bakłażana to świetny pomysł na kolację. Dobrze się sprawdzi również na przyjęcia.

Składniki:

  • 2 placki tortilli
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
  • 50 g sera blue
  • 1 bakłażan
  • 1 owoc granatu
  • 300 g mixu sałat
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  • Wykrój cztery długie paski z tortilli – o szerokości około 2 centymetrów. Posmaruj końce pasków roztrzepanym jajkiem i sklej je ze sobą. Gotowy pasek tortilli połóż krawędzią na blasze i uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość włóż do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut, do momentu aż ciasto zrobi się sztywne.
  • Umyj bakłażana i pokrój w plastry o grubości centymetra, a następnie zgrilluj z dwóch stron i wyłóż na sałatę.
  • Ułóż część oczyszczonej wcześniej sałaty na talerzu. Odetnij dolną krawędź z powstałego z tortilli serca tak, by mogło stanąć na nim pionowo. Ułóż pozostałe liście na środku serca tak, by utrzymywały je w pionie.
  • Na wierzchu sałaty pokrusz ser, a całość posyp ziarnami granatu.
  • Gotową sałatkę dopraw do smaku przy pomocy Sosu sałatkowego włoskiego Knorr, który świetnie uzupełni przygotowane danie, wymieszanego z oliwą z oliwek i wodą.