Sałatka z grillowanym kurczakiem i papryką w musztardzie

Grill to pyszna okazja, by spędzić czas z najbliższymi. To czas wspólnego biesiadowania i pieczenia. Przedstawiamy przepis na pyszną sałatkę.

 

nowe_oblicze_grilla3Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • 4 piersi kurczaka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek startego parmezanu
  • 140 g fasolki szparagowej
  • 4 garście liści szpinaku baby
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki Papryki w musztardzie Podravka
  • 1 łyżeczka miodu lipowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Kurczaka umyć i osuszyć. Jajko lekko rozmieszać ze szczyptą soli i pieprzu. Mięso panierować najpierw w jajku, a następnie w parmezanie. Grillować około 10 minut, obracając co jakiś czas, aż będzie rumiane i chrupiące.
2. Fasolkę szparagową ugotować, odcedzić i ostudzić. Następnie przełożyć do miski i wymieszać z liśćmi szpinaku.
3. Przygotować dressing: oliwę z oliwek wymieszać z octem, miodem i Papryką w musztardzie Podravka.
4. Warzywa polać dresingiem i podawać z kurczakiem w plastrach. Sałatkę ozdobić Papryką w musztardzie.

Ajvar – pasta warzywna dostępna w wersji łagodnej lub ostrej, to połączenie papryki i bakłażanów dojrzewających w słońcu Południowej Europy. To bogactwo składników, które idealnie podkreślą smak mięsa oraz ryb z grilla.

 

Wpis znaleziono dzięki:

- Sałatka wiosenna

- Sałatka z grillowanym kurczakiem

- Grillowanie