Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami

Planując świąteczne menu, koniecznie uwzględnijmy w nim sałatki – będą doskonałym uzupełnieniem stołu przygotowanego na rodzinne śniadanie.

1212
Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami

Co ważne, nie musimy bazować na warzywach z puszki czy z zalewy. Możemy bowiem przyrządzić kompozycje zawierające pierwsze świeże warzywa, takie jak pomidory, ogórki, rzodkiewkę, oraz całoroczne sałaty, kapusty, szpinak czy warzywa korzeniowe.

Oczywiście pierwszy pomysł to już świąteczny klasyk – sałatka jarzynowa. Ile autorów – tyle smaków! Prawdopodobnie w każdym domu ta sałatka smakuje nieco inaczej – dużo zależy od proporcji warzyw oraz sosu, który je połączy. Jedno jest pewne – jak zwykle będzie przebojem na świątecznym stole. Dla tych, którzy chcą ją w tym roku urozmaicić, pomocny będzie przepis na sałatkę jarzynową z dodatkiem karczochów i oliwek:

Sałatka jarzynowa z czarnymi oliwkami

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • 3 karczochy
  • 0,5 łyżeczki Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr
  • 2 duże marchewki
  • 150 g zielonego groszku konserwowego
  • 125 g sera edamskiego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • łyżka natki pietruszki (posiekana)
  • łyżka kaparów
  • 50 g czarnych oliwek
  • pieprz
  • pęczek bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i marchew pokrój w kostkę.
  2. Warzywa ugotuj w osolonej wodzie, a następnie wystudź. Jeżeli używasz świeżych karczochów to gotuj je w osolonej wodzie przez około 7 minut. Te ze słoika przekrój tylko na cztery części.
  3. Pokrój w kostkę ser. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj groszek, pokroją w paseczki bazylię. Całość polej oliwą i dopraw pieprzem, sokiem z cytryny i mieszanką przypraw.
  4. Sałatkę podawaj posypaną pietruszką, kaparami i oliwkami z wierzchu.

Smacznego!