Sałatka z bobem i ziemniakami

Bób nadal nie jest doceniany w Polsce, mimo że jest źródłem białka o wysokiej zawartości biologicznej. Nie zawiera też tłuszczu.

Sałatka z bobem i ziemniakami
Sałatka z bobem i ziemniakami

Latem mamy okazję wykorzystać bób w wielu przepisach, łącząc go ze świeżymi warzywami. W ten sposób stworzymy smaczny i przede wszystkim zdrowy posiłek!
Prezentujemy sałatkę z bobem i ziemniakami, która jest doskonałym przepisem na lunch.

Składniki:

  • 450 g młodego bobu (świeżego lub mrożonego)
  • opakowanie sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego z gorczycą
  • 200 g małych ziemniaków
  • 150 g boczku wędzonego w plastrach
  • cebula czerwona
  • pęczek natki pietruszki
  • łyżeczka czarnuszki
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Bób ugotuj i ostudź, a jeśli używasz bobu mrożonego – rozmroź go. Ziemniaki ugotuj na półtwardo i wystudź, a następnie pokrój w grube plastry i zgrilluj na patelni.
  2. Cebulę pokrój w półplastry, natkę posiekaj. Boczek ułóż między dwoma arkuszami pergaminu, przyciśnij drugą blachą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C – piecz przez 15 minut.
  3. Zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr rozmieszaj z sokiem z cytryny oraz olejem.
  4. W misce połącz bób, ziemniaki, cebulę oraz posiekaną natkę. Dodaj przygotowany sos dla nadania doskonałego smaku i delikatnie wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki.
  5. Wierzch sałatki posyp czarnuszką, boczek połam na mniejsze kawałki i powtykaj w sałatkę.