Sałatka z bobem, tuńczykiem i gotowanym jajkiem, dressing paprykowy

Przepis poleca Justyna Pląskowska – Szef wrocławskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert z zakresu zdrowego żywienia oraz samodzielnego kreowania sztuki kulinarne.

Sałatka z bobem, tuńczykiem i gotowanym jajkiem, dressing paprykowy
Sałatka z bobem, tuńczykiem i gotowanym jajkiem, dressing paprykowy

Czas przygotowania: 30-40 minut
Poziom : Łatwy

Składniki (porcja na 1 os):

– sałata lodowa x 1/3 szt.

– rukola x 1/8 op.

– pomidorki koktajlowe x 5szt.

– bób x 0,08kg

– cebula czerwona x 1/2 szt.

– tuńczyk x 1/2 op.

– jajko x 1 szt.

– papryka czerwona x 1/4szt.

– oliwa 0,1l

– czosnek x 1 ząbek

– sól, pieprz, cukier

– ocet jabłkowy 0,05l

Sposób przygotowania:

Ugotować bób w osolonej wodzie. Sałatę lodową i rukolę porwać i przełożyć do miski. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wysokiego kubka wraz z ząbkiem czosnku, oliwą, solą, pieprzem, cukrem, octem jabłkowym. Całość (bez sałat) zmiksować na gładki dressing. Gotowym sosem podlać mix sałat i wymieszać delikatnie ręką, po czym wyłożyć na środek talerza. Jajko ugotować na twardo. Cebulę pokroić w piórka i obsypać sałatę na talerzu. Pomidorki pokroić na połówki i pokryć nimi sałatę oraz wyłożyć kawałki tuńczyka. Ugotowany bób obrać z łupin
i rozsypać na sałacie. Ugotowane jajko obrać ze skorupy, pokroić na ćwiartki i ułożyć na wierzchu gotowej kompozycji. Całość można polać po wierzchu łyżką paprykowego dressingu.