Sałatka z cieciorką i owocami

Ciecierzyca to roślina strączkowa, która jest skarbnicą białka oraz obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Warto więc włączyć ją do swojej diety.

Sałatka z cieciorką i owocami

Składniki:

  • Rukola
  • Ciecierzyca gotowana marki
  • Granat
  • Winogrono czerwone
  • Czerwona cebula
  • Orzechy włoskie
  • Oliwa
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Rukolę myjemy.
  2. Cebulę kroimy w pół plasterki, winogrono myjemy i przekrawamy na połówki.
  3. Granat przecinamy i wyciągamy z niego nasiona.
  4. Orzechy obieramy i delikatnie miażdżymy na małe kawałki. Wszystko razem mieszamy i dodajemy ciecierzycę.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  6. Polewamy łyżką oliwy.