Sałatka z czarnej fasoli

Idealna propozycja dla osób, które cenią sobie w kuchni niecodzienne kompozycje, a przy okazji chcą dbać o formę.

Sałatka z czarnej fasoli
Sałatka z czarnej fasoli

Wyrazisty smak sałatki podkreślają pomarańcze, a dodanie żółtych pomidorków koktajlowych zapewni kolorowy, letni wygląd na talerzu.
Sałatka z czarnej fasoli to świetna propozycja na lunch.

Składniki:

  • 50 g chipsów z banana
  • opakowanie sosu sałatkowego truskawka z chili
  • puszka czarnej fasoli
  • 100 g pomidorków koktajlowych żółtych
  • kalarepa
  • 200 g rukoli
  • awokado
  • 2 pomarańcze
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z jednej limonki
  • łyżka czarnuszki
  • kolendra do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kalarepę i awokado obierz. Kalarepę pokrój w bardzo cienkie paseczki, a awokado w plastry. Pomidory przekrój na pół. Fasolę wypłucz z puszki. Z pomarańczy wykrój segmenty, a z limonki wyciśnij sok.
  2. W misce przygotuj sos – wymieszaj sok z limonki, sos sałatkowy Knorr i oliwę.
  3. W misce połącz rukolę, segmenty pomarańczy, chipsy bananowe, fasolę, kolendrę oraz awokado.
  4. Dodaj sos, aby sałatka była wyrazista w smaku, i wszystko razem wymieszaj.

Wpis znaleziono dzięki:

- sałatka

- czarna fasola

- pomarańcze