Sałatka z grillowaną kałamarnicą

Owoce morza wraz z mango i truskawkami przywrócą smak wakacji. Taka sałatka sprawdzi się podawana samodzielnie lub jako dodatek do białych mięs

Sałatka z grillowaną kałamarnicą

Składniki:

  • pierścienie kałamarnicy – 400 g
  • przyprawa do złotego kurczaka – 1 opakowanie
  • świeża rukola – 200 g
  • świeże truskawki – 100 g
  • świeże mango – 1 sztuka
  • cytryna – 1 sztuka
  • kurkuma – 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek – 15 ml

Sposób przygotowania:

  1. Zamarynuj pierścienie kałamarnicy w przyprawie do złotego kurczaka oraz kurkumie i pozostaw na boku podczas przygotowania sałatki. Przyprawa pozwoli wydobyć doskonały smak z kalmarów
  2. Umyj rukolę i przełóż do naczynia, w którym będziesz podawać sałatkę
  3. Umyj owoce. Mango obierz ze skórki, oddziel od pestki i pokrój w kostkę, a truskawki przekrój na pół, następnie dodaj do rukoli
  4. Rozgrzej na dużym ogniu na patelni oliwę z oliwek i smaż pierścienie kałamarnicy przez 1-2 minuty
  5. Przełóż kałamarnicę na sałatkę, skrop sokiem z cytryny i podawaj natychmiast

Smacznego!