Sałatka z makaronem pióra i mozzarellą

 

sałatka z makaronem i mozarellą
sałatka z makaronem i mozarellą

Makaron zawiera dużą dawkę węglowodanów złożonych oraz błonnika, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Składniki na 4 porcje:

Makaron Lubella Pełne Ziarno pióra (400g)

Pomidorki koktajlowe (300g)

Mozarella w małych kuleczkach (200g)

Bazylia (1 pęczek)

Oliwki czarne (50g)

Oliwa z oliwek

Kminek (2 łyżeczki)

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidorki kroimy na połówki oraz doprawiamy solą i pieprzem, następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 2 godziny na temperaturę 120 stopni (z termoobiegiem).

Po tym czasie gotujemy makaron według zaleceń producenta na opakowaniu. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Dodajemy do niego oliwę, podpieczone pomidorki, mozzarellę oraz oliwki.

Na samym końcu dodajemy bazylię i posypujemy czarnuszką

Przepis przygotował Piotr Ceranowicz – szef kuchni, uczestnik III edycji programu Top Chef oraz ekspert kulinarny marki Lubella.