Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół

Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół jest idealną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian, a nawet wegan. To świetny przepis na pyszne danie, które nie tylko wspaniale smakuje, ale także wyjątkowo efektownie wygląda.

Sałatka z podpiekanej marchewki, czerwonej soczewicy i ziół

Składniki:

  • 6 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 100 g pęczaku jęczmiennego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • mały pęczek świeżego tymianku
  • 4 łyżki pestek dyni, słonecznika lub posiekanych orzechów
  • 2-3 łyżki oliwy
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz tłuczony
  • 2 opakowania pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Marchewki i pietruszki obieramy, kroimy wzdłuż na grube paski
  2. Przygotowujemy marynatę z oliwy, octu balsamicznego, miodu i kurkumy
  3. Dokładnie obtaczamy w niej pokrojone warzywa, lekko solimy i pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
  4. Na ostatnie 5 minut wrzucamy warzywa na rozgrzany grill, a następnie studzimy
  5. Soczewicę i pęczak gotujemy (osobno) w osolonej wodzie
  6. Grillowane warzywa kroimy w kostkę, łączymy z przestudzoną kaszą i soczewicą, następnie dodajemy posiekane zioła, nasiona, doprawiamy solą i tłuczonym pieprzem
  7. Pastę łączymy z jogurtem naturalnym, a uzyskany sos możemy dodać do sałatki i wymieszać lub podać osobno

Smacznego!