Sałatka ze śledzia a’la Matjas

Ta ryba wspaniale smakuje gdy się ją upiecze w folii ze świeżymi ziołami, lub zamarynuje. Jeżeli jednak nie masz na to czasu i chęci na spędzanie długich godzin w kuchni, warto skorzystać z gotowych i smacznych produktów, np. śledzi w occie. Dzięki temu w kilka minut wyczarujesz szybkie, pożywne i zdrowe danie. A jak je przyrządzić? Poniżej znajdziesz inspirację!

Sałatka ze śledzia a’la Matjas

Składniki:

• filety ze śledzia a’la Matjas
• seler naciowy min korniszony
• gruszka
• cebula
• czerwona
• marchewka
• szczypior
• sezam czarny
• musztarda francuska
• majonez
• pieprz

Sposób przygotowania:

1. Filet ze śledzia i seler naciowy kroimy w grubszą kostkę.

2. Gruszkę kroimy w kostkę, korniszony w grubsze plasterki, siekamy cebulę i szczypior, a marchewkę kroimy w julienne (bardzo cienkie paski).

3. Wszystkie składniki przekładamy do miski i delikatnie mieszamy. Dodajemy ziarna sezamu (czarny uatrakcyjni danie), łyżkę musztardy francuskiej i majonezu.