Sałatka ziemniaczana

Zimowe surówki to witaminowe bomby, często przez nas niedoceniane. Bo to tylko seler, tylko marchewka – zapominamy, że te z pozoru „zwykłe” warzywa, do których od dzieciństwa zdążyliśmy się przyzwyczaić, mają doskonały wpływ na nasz organizm.

Sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 1 czerwona lub biała cebula
  • 600 g ziemniaków
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 szczypta Pieprzu czarnego mielonego z Wietnamu Knorr
  • 1 pęczek świeżego szczypiorku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szt. Bulionu na włoszczyźnie Knorr
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 2 łyżki świeżego koperku

Sposób przygotowania:

  1. Szczypiorek i koperek posiekaj drobno, a cebulę pokrój, by otrzymać piórka.
  2. Rozprowadź bulion w 300 ml wrzątku, a następnie dodaj ocet i oliwę.
  3. Ziemniaki gotuj w mundurkach przez ok. 20 minut – aż będą miękkie.
  4. Zwróć uwagę, by ich nie przegotować.
  5. Wystudź je, obierz, pokrój w szerokie plastry.
  6. Potem zalej bulionem.
  7. Przełóż składniki do salaterki, przykryj folią – ma ona ściśle przylegać.
  8. Odłóż do wystygnięcia.