Scha­b pieczony z grzybami i szpinakiem

Faszerowane mięsa to doskonały sposób na rodzinny obiad. Uwielbiamy pieczone nadziewane mięsa drobiowe, schaby czy polędwiczki. Dzięki dodaniu „niespodzianki” w środku, danie nabiera charakteru.

 Scha­b pieczony z grzybami i szpinakiem
Scha­b pieczony z grzybami i szpinakiem

Co zatem możemy przygotować na rodzinny obiad? Schab, w którym oprócz grzybów znajdą się też inne składniki, takie jak szpinak czy suszone pomidory, a nawet suszone owoce.

Składniki:

  • 600 g schabu wieprzowego bez kości
  • 2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 4 prawdziwki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść z błon, umyj i osusz. Następnie cienkim długim nożem zrób otwór wzdłuż schabu.
  2. Żeby mięso było dobrze przyprawione, posyp je przyprawą Knorr i natrzyj dłonią.
  3. Szpinak odciśnij z wody. Cebulę oraz czosnek posiekaj drobno, przesmaż na oliwie i dodaj pokrojone w plastry grzyby. Następnie dodaj szpinak. Smaż chwilę razem, dopraw do smaku i odstaw. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodaj łyżkę bułki tartej.
  4. Przygotowanym farszem napełnij mięso, następnie zawiń ścisło w folię aluminiową i obsmaż na rozgrzanej patelni z każdej strony. Mięso wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut. Upieczone mięso pokrój w plastry i podawaj, np. z ryżem lub ziemniakami.